Hlavní obsah

V Himálaji zemřeli další čtyři horolezci, včetně Maďara s protézou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Svým životem zaplatili tento týden v Himálaji další čtyři horolezci. Dva zemřeli při výstupu na Mount Everest, další dva se ztratili v oblasti Kančendžongy. Je mezi nimi známý maďarský horolezec Zsolt Erőss, jehož v roce 2010 ve Vysokých Tatrách strhla lavina. Zachránili ho, ale přišel o nohu. Sportu se nadále věnoval i s protézou.

Foto: Profimedia.cz

Himálaj

Článek

Erőss se v pondělí vydal se svým přítelem Péterem Kissem na vrchol třetí nejvyšší hory světa. Při návratu z hory vysoké 8586 metrů se oba ztratili. Šerpové je hledali bezvýsledně. Po dvou dnech pátrání ukončili.

Maďarská média informovala, že výstup obou horolezců trval déle, než předpokládali, a při návratu ze štítu se neočekávaně rozhodli přenocovat v nadmořské výšce 8300 metrů. Server index.hu konstatoval, že v takové nadmořské výšce prakticky neexistuje oddech, protože nízký obsah kyslíku způsobuje únavu organismu, i když člověk jen nehybně leží. Maďaři navíc neměli s sebou stan ani spacáky. Z rádiového hlášení bylo zřejmé, že v úterý ráno ještě pokračovali v sestupu. Pravděpodobně jim došly síly a do tábora číslo čtyři v nadmořské výšce 7600 metrů už nedorazili.

V Himálaji každoročně zahyne množství horolezců. Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu jich za šest desetiletí zemřely tři stovky. V pondělí tam přišli o život dva horolezci. Jeden pocházel z Jižní Koreje, druhý byl z Bangladéše. Těla některých lezců leží na svazích hor dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám