Hlavní obsah

V Guineji probíhá převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzbouřenci z řad speciálních jednotek západoafrické Guineje tvrdí, že zajali prezidenta Alphu Condého, pozastavili platnost ústavy, rozpustili všechny instituce a uzavřeli pozemní a vzdušné hranice. Ministerstvo obrany naopak tvrdí, že se útok speciálních sil na prezidentský palác podařilo odrazit, uvedla v neděli agentura AFP.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Guinejské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, v němž tvrdí, že prezidentská garda a další bezpečnostní složky „hrozbu zvládly a odrazily skupinu útočníků“. Pokračují podle něj „rozsáhlé bezpečnostní operace k obnovení pořádku a míru“.

Prohlášení ministerstva obrany nicméně nebylo možné nezávisle ověřit. Prezident Condé se dosud nevyjádřil. Státní televize vysílá hudbu a další program, ale o střelbě v hlavním městě Konakry celé dopoledne mlčela, poznamenala AP. Televize se podle AFP ani nezmínila o prohlášení vzbouřenců kolujícím po sociálních sítích.

První případ nákazy virem marburg v Guineji, pacient zemřel

Svět

Condé čelil rostoucí kritice od doby, kdy se loni rozhodl pro třetí volební období v nejvyšším úřadu s odůvodněním, že se na něj nevztahuje ústavní omezení ohledně nejvýše dvou mandátů, a to kvůli ústavnímu referendu, které loni na jaře uspořádal. Nakonec byl zvolen, ale tento krok vyvolal násilné pouliční demonstrace, při kterých byly podle opozice zabity desítky lidí. Třiaosmdesátiletý Condé by mohl zůstat u moci až do roku 2030, pokud by znovu vyhrál další volby v roce 2025, připomněla AP.

U moci od roku 2010

Condé se poprvé dostal k moci v roce 2010 na základě prvních demokratických voleb od dosažení nezávislosti na Francii v roce 1958. Mnozí viděli v jeho zvolení prezidentem nový start země po desetiletích zkorumpovaných autoritářských vlád.

Prezidentovi odpůrci si naopak myslí, že šéfovi státu se nepodařilo zlepšit životy obyvatel země, z nichž většina žije v chudobě, navzdory nerostnému bohatství země.

Condé v roce 2011 přežil pokus o atentát poté, co ozbrojenci v noci obklíčili jeho dům a zasáhli raketami jeho ložnici. Střely zabily jednoho z prezidentových osobních strážců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám