Hlavní obsah

V Etiopii rostou obavy z epidemie cholery

ETIOPIE

Podle humanitárních organizací zasáhla Etiopii epidemie cholery, která si již vyžádala na 570 obětí. Etiopské ministerstvo zdravotnictví ale situaci nepovažuje za vážnou. Tvrdí, že to není cholera, nýbrž pouhý akutní průjem, který sužuje místní obyvatelstvo.

Článek

Podle mluvčí jedné humanitární organizace nechce etiopská vláda potvrdit nález epidemie cholery, protože by to poškodilo ekonomiku země. Znamenalo by to uzavření všech trhů a přerušení zahraničního obchodu.

Mezinárodní agentury, které v zemi působí, tvrdí, že od prvního ohlášení případu cholery na jihozápadě Etiopie loni v dubnu, bylo touto chorobou nakaženo přes 52 000 lidí.

CHOLERA

  • cholera je infekční střevní onemocnění
  • projevuje se prudkými průjmy a zvracením, které  mohou vést k naprosté dehydrataci organismu a při absenci lékařské péče také ke smrti
  • cholera se obvykle objevuje v rozvojových zemích, kde chybí sanitární infrastruktura, hygiena je nedostatečná a je nedostatek zdrojů nezávadné vody.
  • cholera se přenáší především znečištěnou vodou a potravinami.
  • název pochází z hebrejštiny (chole - nemoc, ra - zlá)

"Je potřeba, aby byl vyhlášen mimořádný stav, jinak nebudou podniknuty příslušné kroky. Potřebujeme další zdroje", řekl anonymní pracovník mezinárodní pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Cholera v Angole zabila na 2500 lidí

Už přes 2500 mrtvých si vyžádala epidemie cholery, která od poloviny února řádí v jihoafrické Angole. Podle tamních zdravotnických zdrojů bylo doposud v zemi...

Výběr článků

Načítám