Hlavní obsah

V Číně se šíří dezinformace o občanské válce v Texasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čínské sociální síti Weibo se v posledních dnech v různých podobách šířila dezinformace, podle níž se americký stát Texas chystá vstoupit do občanské války s federálními úřady kvůli sporům s Bílým domem ohledně migrace, píše stanice BBC.

Foto: Go Nakamura, Reuters

Účastník protestu proti přílivu migrantů do USA v Texasu

Článek

Novinářka stanice Hlas Ameriky (VOA) specializující se na Čínu na síti X uvedla, že na Weibu šlo v posledních dnech o nejpopulárnější zprávy související s USA.

Příspěvky doprovází například staré záběry americké stanice Fox News, na nichž jsou příslušníci ozbrojených skupin oděni v maskáčích, kteří se chystají „bránit hranice“, nebo videa s tanky, která byla však původně pořízena v Chile, nikoli v Texasu.

Foto: Go Nakamura, Reuters

Účastníci protestu se modlí na ranči v texaském Quemadu. Protestují proti přílivu migrantů z jihoamerických zemí. Čínské sociální sítě to interpretují jako občanskou válku

Weibo podle BBC do jisté míry tento typ obsahu omezovalo, konkrétně u příspěvků s hashtagem #TexasDeclaresAStateOfWar (TexasVyhlašujeVálečnýStav) se nyní zobrazuje upozornění, že „podle relevantních zákonů, regulací a pravidel nemůže být obsah na toto téma zobrazen“. Řada příspěvků však na platformě, která má kolem 600 milionů měsíčních uživatelů, zůstává.

Ačkoliv úřady v Číně převážně blokují zahraniční média, některý jejich obsah je často vybírán a šířen tak, aby poukazoval na rozvrácenost americké společnosti, uvádí BBC.

Ačkoliv republikánský guvernér Texasu Greg Abbott se s největší pravděpodobností rozpoutat občanskou válku nechystá, reálný základ mají informace o jeho značných neshodách ohledně migrace s demokratickou administrativou prezidenta Joea Bidena.

Německo hlásí čtvrtý nejvyšší počet žadatelů o azyl v historii

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám