Hlavní obsah

V Číně po devíti dnech zachránili zavalenou živou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínští záchranáři ve středu vyprostili živou ženu ze zasypaného tunelu u vodní elektrárny nedaleko města Chung-paj ve východní části provincie S'-čchuan. Žena přežila devět dní v podzemí, kde ji uvěznilo ničivé zemětřesení. Živel si vyžádal už 41 353 obětí.

Foto: Aly Song, Reuters

Lidé hledají v troskách domů věci, které zemětřesení neponičilo.

Článek

Vyproštěnou ženu převezli záchranáři vrtulníkem do nemocnice. Podle lékařů utrpěla žena mnohonásobnou zlomeninu pravé ruky a má zlomených i několik žeber, zranění ale neohrožují její život.

V úterý vyprostili záchranáři tři přeživší, dva muže a starší ženu. Byli při vědomí, ale silně dehydratovaní. Žena byla v lepším stavu, protože pila dešťovou vodu, která troskami protékala.

Vláda chce zprůhlednit rozdávání pomoci

Čínské úřady ve středu také pohrozily tvrdými tresty lidem, kterým se podaří prokázat korupci spojenou s rozdělováním pomoci obětem zemětřesení, jež minulý týden zpustošilo provincii S'-čchuan. Vláda také oznámila, že zveřejní informace o využití peněz určených obětem katastrofy, aby zprůhlednila rozdělování těchto prostředků.

Podle vládních údajů se zatím podařilo shromáždit finanční pomoc ve výši 1,8 miliardy dolarů (28,7 miliardy korun). Mnoho Číňanů se ale obává, že se velká část těchto prostředků nedostane k obětem zemětřesení a skončí jako úplatky v rukou úředníků.

Děti k adopci

V poničeném S'-čchuanu se pomalu daří otevírat provizorní školy v uprchlických táborech a v budovách, které přestály zemětřesení. Podle úřadů umožní dětem obnovení školní docházky vrátit se ke každodenní rutině a překonat tak trauma způsobené katastrofou. "Nejdůležitější je vrátit do dětských životů zdání normálnosti," říká Ču Ťiang z provinciální metropole Čcheng-tu.

Situace dětí, které při zemětřesení přišly o rodiče, také vyvolala vlnu zájmu o adopce. Úřady zřídily zvláštní telefonickou linku pro páry, které chtějí pečovat o osiřelé děti ze S'-čchuanu, jichž je podle odhadů 1000 až 2000. Od soboty vyjádřilo zájem o adopci těchto sirotků na 500 párů, převážně z Pekingu.

V Číně také končí třídenní státní smutek za oběti katastrofy, během kterého visely vlajky na půl žerdi a byla pozastavena i štafeta s olympijskou pochodní. Běh s olympijským ohněm bude obnoven ve čtvrtek ve městě Ning-po ve východočínské provincii Če-ťiang. Do provincie S'-čchuan by pochodeň měla dorazit 15. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám