Hlavní obsah

V Číně opět zabíjí ptačí chřipka

– PEKING

Ptačí chřipka si v Čína vyžádala letos už druhou oběť. V sobotu jí podlehla 27letá žena. Letos se virem H5N1 v zemi nakazili již tři lidé, v kritickém stavu zůstává v nemocnici na severu země dvouletá holčička.

Článek

Žena z města Ťi-nan v provincii Šan-tung onemocněla 5. ledna a v sobotu nemoci podlehla, uvedlo čínské ministerstvo zdravotnictví. Test prokázal, že se žena nakazila virem H5N1, dodalo, ale nesdělilo, kde a jak se žena nakazila.

Je druhou letošní obětí nemoci v zemi. Už 5. ledna zemřela pekingské nemocnici 19letá dívka. Ta se nakazila kontaktem s kachnami na tržišti v sousední provincii. Stala se první obětí viru v Číně od loňského února.

Na jednotce intenzivní péče zůstává ležet nakažená dvouletá dívka, jejíž stav je kritický. Onemocněla v centrální provincii Chu-nan před necelými dvěma týdny. Čtyři dny po návratu do rodné provincie Šan-si ji do nemocnice přivezli její prarodiče. Ani v tomto případě ministerstvo neuvedlo, jak se děvčátko virem H5N1 nakazilo a proč bylo v Chu-nanu. Nicméně všechny osoby, které byly s dívkou v kontaktu, jsou pod lékařským dohledem. Nikdo z nich zatím neonemocněl.

V Číně si už nemoc vyžádala dvacet obětí, rok ale o sobě ale nedávala vědět. Celkem virus zabil už 250 lidí, nejvíce postižena nemocí je Indonésie, za ní následuje Vietnam.

Reklama

Výběr článků

Načítám