Hlavní obsah

V chudinské čtvrti Soulu shořely desítky domů, stovky lidí byly evakuovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Požár, který se v pátek ráno rychle šířil v hustě zalidněné čtvrti svépomocně vybudovaných domků v jihokorejském hlavním městě Soulu, zničil nejméně 60 domů a přinutil 500 lidí k evakuaci, oznámila agentura AP. Úřady oznámily, že hasiči plameny uhasili a že nebyli hlášeni žádní zranění či mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Požár v chudinské čtvrti Soulu

Článek

Hasiči podle svého mluvčího ještě prohledávají spáleniště, ale předpokládá se, že všichni obyvatelé byli evakuováni do bezpečí.

Do boje s ohněm a k evakuaci místních obyvatel bylo nasazeno na 800 hasičů, policistů a městských zaměstnanců. Snímky z místa ukázaly zasahující hasiče bojující s ohněm na pozadí bílého kouře a helikoptér shazujících vodu na plameny shora.

Předpokládá se, že požár vypukl v jednom z domů postaveném z  plastových desek a překližky. Příčinu požáru má stanovit vyšetřování. Asi 500 lidí bylo evakuováno zatím do tělocvičny a dalších zařízení v okolí, ale plánuje se, že je přesunou do hotelů.

Zprávy o požáru znepokojily jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola, který je na návštěvě Světového ekonomického fóra v Davosu ve Švýcarsku. Prezident nařídil úřadům zmobilizovat dostupné zdroje, aby na minimum omezily škody a případné oběti, uvedl mluvčí hlavy státu.

Země se stále vzpamatovává z nejhorší katastrofy za posledních deset let poté, co loni v říjnu v halloweenské tlačenici v Soulu přišlo o  život téměř 160 lidí. Kvůli smrtící tlačenici bylo obviněno 23  policistů. Vyšetřovatelé poukázali na nedostatečná bezpečnostní opatření, pomalou reakci nebo špatnou komunikaci zasahujících složek. Pozůstalí po obětech kritizují, že mezi obviněnými není ministr vnitra ani starosta Soulu.

V centru Soulu se na konci října při oslavách svátku Halloween sešlo na 100 tisíc převážně mladých lidí. Jejich pohyb v úzké ulici plné nočních klubů a barů vyústil v tlačenici, která si vyžádala 156 životů. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky po zrušení omezení, která úřady zavedly kvůli pandemii covidu-19. Policie později přiznala, že její reakce na hrozící nebezpečí nebyla adekvátní.

Jihokorejci po devíti dnech vyprostili zavalené horníky. Přežili díky rozpustné kávě

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám