Hlavní obsah

V Británii unikl z elektráren radioaktivní materiál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve dvou jaderných elektrárnách ve Velké Británii v únoru unikl radioaktivní materiál. O incidentech byli informováni ministři ve zprávě, k níž se nyní dostal list The Guardian. Podle jeho středeční zprávy došlo v jedné elektrárně k úniku nebezpečného plutonia.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Sellafield v britském hrabství Cumbria

Článek

Nehody se udály v elektrárně Sellafield v Cumbrii a v elektrárně v Torness nedaleko Edinburghu. Z ventilačního zařízení v Sellafieldu uniklo plutonium, přičemž radiace pětinásobně přesáhla přípustnou normu. Havárie odhalila v elektrárně „množství nedostatků“, uvádí se ve zprávě.

V Tornessu byla kontaminace zjištěna ve spodní vodě. Ze dvou potrubí uniklo radioaktivní tritium, což je izotop vodíku.

Nebyly to jediné dva incidenty, které se během měsíce února v zemi udály. V jaderné elektrárně Hartlepool na severovýchodním pobřeží Anglie vyřadil záložní chladicí systém vadný ventil.

Všechny tři havárie stále vyšetřuje národní regulační úřad pro jadernou energetiku (ONR), uvedl Guardian. Byly dostatečně vážné na to, aby museli být informováni britští a skotští ministři, upozornil deník.

Dodal, že navzdory hodnocení ve zprávě, že vedení elektráren na nehody reagovala „správně“, by incidenty mohly ještě více zdržet vládní program výstavby nových jaderných elektráren. Ten nabírá zpoždění už kvůli nařízenému přehodnocení bezpečnosti po jaderné havárii v japonské Fukušimě 1.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám