Hlavní obsah

V Barmě se protrhla přehrada, evakuují 50 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Padesát tisíc lidí bylo evakuováno, více než stovka měst a vesnic je zaplavená, neprůjezdná je hlavní dálnice v Barmě mezi pětimiliónovým Rangúnem a metropolí země Neipyijto. Přívaly vody z monzunových dešťů protrhly přehradu ve střední Barmě, napsala agentura Reuters. Přehrada byla postavena v roce 2004 a voda z ní se používá k zavlažování polí v okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barmě se protrhla přehrada, úřady evakuovaly 50 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Nemáme přesné údaje o počtu obětí, ale voda z přehrady zaplavila vesnice, kde žije více než 50 tisíc lidí,“ řekl ředitel ministerstva sociálních věcí Phyu Lae Lae Tun. Záplavy postihly celkem 12 tisíc domácností v asi stovce obcí a měst. Evakuovaní se uchýlili buď do klášterů, nebo do provizorních táborů.

Masa vody také zničila část mostu na dálnici, která slouží jako důležitá spojnice mezi dvěma největšími městy Myanmaru.

Přehrada se protrhla ve středu v půl šesté ráno místního času (asi hodinu po půlnoci SELČ).

K přehradě se přijeli podívat i náčelník generálního štábu barmské armády Min Aun Hlain a viceprezident Henry Van Thio.

Silné monzunové deště v červenci způsobily v Barmě rozsáhlé záplavy, kvůli nimž z domovů odešlo přes 100 tisíc lidí a 11 jich přišlo o život. V sousedním Laosu se přehrada protrhla v červenci a zemřelo tam 27 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám