Hlavní obsah

V Barmě protestují proti puči

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Obyvatelé Barmy dávají najevo nespokojenost s pondělním vojenským pučem, uvedl list The Guardian. V desítkách nemocnic a zdravotních středisek v Rangúnu, v hlavním městě Neipyijtu i v dalších městech zastavili zdravotníci na protest práci. Uvedli, že nebudou pracovat pod juntou. V Rangúnu v úterý večer lidé na ulicích třískali do hrnců, což je typický projev nesouhlasu v zemi, kde se armáda chopila moci už před půl stoletím a nikdy se ji zcela nevzdala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na protest proti vojenskému puči obyvatelé Barmy mlátili na balkonech do hrncůVideo: Reuters

 
Článek

„Odmítáme sloužit a přijímat nařízení od nelegitimního vojenského režimu, který neukázal žádné slitování s našimi chudými pacienty,“ uvedli organizátoři stávky zdravotníků. Protestní kampaň se koordinuje na Facebooku, kde její stránku za 24 hodin začalo sledovat už 150 000 lidí.

„Nezastaví toto hnutí, dokud se nevrátí legálně zvolená vláda,“ řekl chirurg Kjaw ze Západorangúnské všeobecné nemocnice, který se ke stávce připojil.

Dodal, že už byl odvolán z vládní nemocnice: „Jsem znepokojen, že jsem oddělen od pacientů, ale necítím lítost, protože vím, že jsem děla maximum, abych pomohl v boji s pandemií.“ Lékaři nyní ošetřují pacienty doma nebo na soukromých klinikách.

Lékaři a sestry v Rangúnské nemocnici si na své uniformy daly rudé stužky symbolizující podporu svržené Národní lize pro demokracii. Pučistická vláda vyměnila řadu ministrů včetně ministra zdravotnictví, financí, vnitra a zahraničí.

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Svět

Celobarmská federace studentského svazu vyzvala, aby do stávky vstoupili i další vládní zaměstnanci.

Armáda se hájí volebními podvody

Z ulicích se žádné protesty nekonají, ale lidé cítí vztek, uvedl list The Guardian. Je to vidět i z toho, že mnozí na své profily na sociálních sítích daly červené fotografie, protože tato barva symbolizuje vůdkyni juntou svržené Národní ligy pro demokracii Su Ťij, která byla zadržována 15 let.

Barmská cvičitelka si dávala do těla, za zády jí začínal převrat v zemi

Koktejl

Armáda tvrdí, že svrhla vládu, protože neobjasnila volební podvody z loňských voleb. Podle vojáků bylo mnohým upřeno právo volit. S armádou spojená strany ve volbách utrpěly porážku. V Barmě sice probíhal přechod k civilní vládě, ale armáda měla garantovaný čtvrtinový podíl na moci bez ohledu na volební výsledky.

Půlstoletí vlády vojáků

V Barmě jsou vojáci u moci od roku 1962, aby vyřešili etnické a náboženské spory v zemi. Po druhé světové válce tu byly upřednostňovány skupiny bojující proti Japoncům, zatímco značná část buddhistů je vítala.

Japonsko nakonec udělilo v roce 1943 Barmě nezávislost, i když šlo o vazalskou vládu v čele s diktátorem Bha Moem. Od roku 1974 vládla v zemi jediná politická strana. Když se její moc na konci osmdesátých let začala drolit, vojáci provedli v roce 1988 další puč. V volbách v roce 1990 vyhrála Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij, ale té vojáci odmítli předat moc.

Puč nebyl odsouzen v Radě bezpečnosti

Po šafránové revoluci z roku 2007, jak se nazýval protest buddhistických mnichů, se v roce 2010 konaly volby, které vyhrála s armádou spojená Strana svazové solidarity a rozvoje a byla propuštěna Su Ťij. O pět let později její strany vyhrála první svobodné volby a loni svou pozici v dalších volbách upevnila.

Převrat se v úterý nepodařilo odsoudit v Radě bezpečnosti OSN, odmítli to Rusko a Čína a výhrady k textu měly i Indie a Vietnam. Převrat naopak odsoudily Spojené státy a skupina nejvyspělejších ekonomik G7.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám