Hlavní obsah

V Almaty pokračují krvavé střety, úřady zatkly přes 6000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

V největším městě Kazachstánu Almaty pokračovaly v noci na neděli střety s demonstranty, napsala agentura Interfax s odkazem na zprávy místních úřadů. Zadrženo bylo téměř šest tisíc lidí, mezi nimi je velké množství cizinců, uvedla agentura RIA Novosti. Situace ve zbytku země se postupně stabilizuje, uvedlo kazachstánské ministerstvo vnitra.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Mrtvola zakrytá transparentem poblíž vyhořelého nákladního vozu ve městě Almaty

Článek

Úřady Almaty hlásí, že demonstranti nadále kladou tvrdý odpor. „Dochází  k výbuchům prudkého násilí,“ řekl zástupce primátora města ve státní televizi Chabar 24. Nejprudší střety se s odvoláním na přímé svědky odehrály na Raiymbeku, což je předměstí Almaty.

„Demonstranti prokázali profesionalitu. Nejenže mezi sebou dbají na kázeň a pořádek, ale v místech, kde operují a kde před útoky byly deaktivovány kamery, byly vozovky zabarikádovány a po obvodu byli rozmístěni pozorovatelé. Ke koordinaci svých akcí využívali radiostanice,“ uvedl kazachstánský ministr vnitra Erlan Turgumbajev pro agenturu TASS.

Obraz zkázy v kazachstánském městě Almaty

Blízký a Střední východ

Letiště v Almaty obsadilo kolem 800 lidí, všichni už byli zadrženi. Letištní obchody a pokladny byly vyrabovány, píše agentura TASS.

V neděli bylo v Kazachstánu zrušeno 129 letů, především kvůli uzavření letiště Almaty a problémům s přístupem k internetu a obtížným povětrnostním podmínkám, informoval úřad pro civilní letectví Kazachstánu. „Celkem je na 9. ledna naplánováno 224 letů, z toho 11 letů se zpožděním, 129 letů bylo zrušeno,“ uvedl úřad.

Protesty v Kazachstánu, označované za nejhorší za tři dekády nezávislosti této bývalé sovětské republiky, vypukly v neděli ve městě Žanaozen, den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak dvojnásobily.

Putin situaci s kazašským prezidentem Tokajevem pravidelně konzultuje

Svět

Prezident Kasym-Žomart Tokajev povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji a prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy. Do země mezitím dorazily na prezidentovu žádost jednotky zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s ruskými výsadkáři, kteří mají pomoci i s ochranou strategických budov.

Podle dostupných informací při nepokojích zemřelo 26 demonstrantů a 18 policistů a vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám