Hlavní obsah

V afghánském Ghazní se zřítila starobylá věž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východoafghánském městě Ghazní se zřítila starobylá věž, která byla součástí místní pevnosti, uvedla BBC. Město je známé množstvím cenných památek předislámské i islámské architektury. Případ vyvolal diskusi, zda je afghánská vláda schopná chránit památky a postarat se o kulturní dědictví země.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na část starého města Ghazni

Článek

Záběry, které se šíří sociálními sítěmi, ukazují katastrofální stav pevnosti, jejíž jednotlivé části se postupně rozpadají.

Pevnost v Ghazní měla původně 32 věží, většina z nich se ale v posledních letech zřítila. V případě té, která spadla tento týden, se tak stalo podle místních obyvatel kvůli nedbalosti úřadů, píše BBC na svém webu.

Mluvčí ministerstva kultury Mohammad Saber Mohmand tvrdí, že na vině jsou nejen silný déšť, ale také nedaleká silnice, která je hlavním silničním tahem v oblasti.

Ghazni bylo do 7. století našeho letopočtu kvetoucím budhistickým centrem. Arabové tam islám přinesli v roce 683. Město ve 13. století zničili Mongolové. Organizace islámské spolupráce (OIC) Ghazní vyhlásila asijským městem islámské kultury. Město je ale izolované kvůli povstání ozbrojenců z radikálního hnutí Tálibán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám