Hlavní obsah

V Afghánistánu zavraždili mladé dabérky z televize

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dželalabád

Islámský stát (IS) se přihlásil k útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu. Tři ženy ve věku 18 až 20 let byly při útoku v úterý večer zastřeleny, čtvrtá utrpěla kritická zranění, informovala agentura Reuters. Při útoku v hlavním městě provincie Nangarhár Dželalabádu byla ještě zraněna žena, která neměla s televizí nic společného.

Foto: Parwiz, Reuters

V nemocnici v Dželalabádu převážejí tělo jedné ze zabitých zaměstnankyň televize.

Článek

Ženy, které pracovaly pro televizní stanici Enikas TV ve východoafghánském Dželálábádu, byly napadeny cestou z práce . Dvě z nich - Saadia a Šahnáz - byly zavražděny ve čtvrti Zargaran, kterou šly pěšky.

Třetí zaměstnankyně televize Mursal Habibiová byla zastřelena ve čtvrti Kasbeh, uvedla stanice Radio Svoboda. Podle svědků je útočníci střelili do hlavy a pak utekli. Tři ženy zemřely na místě, čtvrtá bojuje o život v nemocnici.

„Dneška byl špatným dnem pro Enikas TV, řekl stanici TOLONews její ředitel Zalmai Latifi, který si byl vědom nebezpečí, jež ženám hrozilo: „Věděli jsme, že jsou tu výhrůžky všem mediálním zaměstnancům. Zavedli jsme nějaké bezpečnostní opatření, ale je to pro nás těžké.“

Dodal, že všechny zabité nedávno ukončily střední školu a a pracovaly v oddělení dabingu. Upřesnil, že stanice vzniklá v roce 2018 zaměstnávala deset žen. Čtyři z nich už jsou po smrti. Už 10. prosince byla v Dželálábádu zastřelena moderátorka Malala Majvandová se svým řidičem. I k tomuto útoku se přihlásil IS.

V Afghánistánu zastřelili televizní moderátorku

Svět

Velitel policie v provincii Nangarhár Džuma Gula Hemat po útoku uvedl, že se podařilo zadržet člověka podezřelého z poslední vraždy: „Vrah Mursal byl zatčen a vyšetřování pokračuje.“ Podle něj byl spojen s Tálibánem. Ten však jakékoli zapojení do atentátu popřel a ve středu se k němu přihlásil Islámský stát, což zpochybňuje tvrzení šéfa policie.

Afghánistán se v posledních měsících potýká s vlnou útoků vůči novinářům, lékařům, bojovníkům za lidská práva či státním zaměstnancům. V lednu zemřel novinář a bojovník za lidská práva Adil Ajmak, na jehož auto zahájili palbu neznámí střelci.

„Cílené zabíjení novinářů by mohlo vyvolat strach v jejich komunitě, který by mohl vést k autocenzuře, odchodu z médií a dokonce k odchodu ze země,“ varoval Mudžíb Chalwatgar, která stojí v čele skupiny Nai hájící novináře

V Afghánistánu kromě hnutí Tálibán působí i odnož radikálního teroristického Islámského státu. Aktivní je zejména v provincii Nangarhár. Tálibán bojuje nejen proti vládě, ale o moc i s IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám