Hlavní obsah

USA se vrací do Rady OSN pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Valné shromáždění OSN dnes zvolilo Spojené státy do Rady OSN pro lidská práva (HRC). USA z rady vyvedl před téměř čtyřmi lety tehdejší prezident Donald Trump, protože ji považoval za zaujatou vůči Izraeli a tvrdil, že potřebuje zásadní reformy.

Foto: Yana Paskova, Reuters

Sídlo OSN

Článek

Spojené státy při dnešním hlasování získaly 168 hlasů z celkových 193. Jejich tříletý mandát začne 1. ledna příštího roku. V radě se přitom setkají například s Čínou a Ruskem, které v orgánu zasedají od letoška.

Americký prezident Joe Biden se v lednu po nástupu do funkce zavázal, že postaví otázku lidských práv do centra své zahraniční politiky. Jeho vláda přitom hlasitě kritizuje například počínání Pekingu v západočínské provincii Sin-Ťiang a ohrazuje se rovněž vůči některým krokům Ruska.

Kulhánek vyzval v OSN k užší spolupráci v boji proti terorismu a oteplování

Svět

„USA budou mít možnost dokázat, jak moc to Bidenova administrativa myslí vážně s umístěním lidských práv do centra své domácí a zahraniční politiky,” řekl ředitel nevládní organizace Human Rights Watch Louis Charbonneau. „Zatím mají (USA) za sebou hodně kroků vedle, měly by využít svůj čas v radě k tomu, aby prosazovaly lidská práva jak u svých spojenců, tak u svých nepřátel,” dodal.

„Naše cíle jsou jasné: stát na straně obránců lidských práv a ozývat se proti porušování a zneužívání lidských práv,” uvedla vyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Brazilský ministr zdravotnictví přivezl covid na Valné shromáždění OSN

Koronavirus

Do HCR jsou voleny členské státy OSN v několika skupinách podle své geografické polohy, aby bylo zajištěno jejich rovné zastoupení. Výsledky všech dnešních hlasování byly podle Reuters předem jasné, do 47členné rady bylo zvoleno 13 nových členů a pět jich bylo znovuzvolených. Každý stát může být v radě maximálně dvě funkční období v řadě.

V radě nyní zasedá i Česká republika, která byla zvolena na období 2019-2021. O další tříletý mandát se však dnes neucházela. V orgánu Česko působilo již v minulosti, a to mezi lety 2006 až 2007 a poté od roku 2011 do roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám