Hlavní obsah

USA likvidují škody po svých chemických zbraních ve Vietnamu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danang

Spojené státy zahájily ve čtvrtek projekt, který má pomoci vyčistit oblasti Vietnamu, kde byl za války použit defoliant Agent Orange, jehož základem jsou dioxiny. Tajemník vietnamské asociace obětí Agent Orange Tran Xuan Thu řekl BBC, že iniciativu vítá, i když přichází trochu pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Tan Dong nese svého 21letého syna Tana Tri. Na zápraží sedí 15letý Tan hau. Oba mají vady způsobené defoliantem Agent Orange.

Článek

Vietnam uvádí, že použití defoliantu postihlo několik miliónů lidí. Kvůli němu se narodilo 150 000 dětí s vážnými vrozenými vadami.

Agent Orange byl rozprašován za vietnamské války nad džunglí, aby stromy ztratily listy a partyzáni nenašli úkryt. Rozprášeno ho bylo 80 miliónů litrů.

Americký sanační projekt začíná v oblasti kolem letiště Danang, kde byl uložen ještě před rozprášením nad pralesy.

Tran Xuan Thu zastupující oběti k tomu řekl: „Ukazuje to, že americká vláda nyní přebrala zodpovědnost. Doufáme, že toto úsilí se v budoucnosti znásobí."

Spojené státy poskytly na projekt likvidace následků použití defoliantu 41 miliónů dolarů. Sanaci budou provádět dvě americké firmy ve spolupráci s vietnamským ministerstvem obrany.

Zemina bude vybagrována a zahřáta na teplotu, při níž se dioxiny rozkládají. Projekt má pokračovat do roku 2016. „Očekáváme, že kontaminované oblasti budou vyčištěny a hladina dioxinů poklesne na úroveň, která není nebezpečná a kterou budou akceptovat vlády Vietnamu i USA,“ řekl Frank Donovan z vládní organizace USAid. Dekontaminované oblasti by mohly pak být využívány jak ke stavbě továren, tak obytných domů.

Foto: Profimedia.cz

Le Thi Thu s devítiletou dcerou Nguyen Thy Li. Dívka má vrozené vady, její otec byl zasažen defoliantem Agent Orange. Otravou trpí i matka.

USA sice odškodnily veterány, kteří byli vystaveni působení Agent Orange, ale soud v roce 2007 zamítl žalobu Vietnamu proti výrobcům defoliantu v USA, ve které Vietnamci požadovali miliardy dolarů.  [celá zpráva]

I když USA a Vietnam obnovily diplomatické styky v roce 1995, otázka použití herbicidů za války představovala ožehavou oblast.

USA však nyní upevňují vztahy s Vietnamem, aby čelily expanzi Číny, která má zájem získat několik sporných ostrovů od sousedních zemí. Spory vede s Vietnamem také o šelf v Jihočínském moři, kde se nachází ropa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám