Hlavní obsah

USA evakuují Američany z výletní lodě v Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jokohama
Aktualizováno

Dva Boeingy 747 přistály v neděli večer na tokijském letišti Haneda, aby odvezly čtyři stovky Američanů, kteří museli zůstat v karanténě na výletní lodi Diamond Princess, která je v karanténě v Jokohamě kvůli koronavirové infekci Covid-19. Těsně před půlnocí místního času začala jejich evakuace. Američané nastoupili do přistavených autobusů, které je odvezly po půlnoci místního času na letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané se chystají na propuštění z karantény na výletní lodě Diamond PrincessVideo: AP

 
Článek

Od lodi odjely desítky autobusů s Američany, které ale nějakou dobu ještě zůstaly v areálu přístavu. „Musíme čekat s odjezdem, dokud úplně všichni nenastoupí," řekla agentuře AFP Sarah Aranaová z Kalifornie, která jela v jednom z autobusů.

Evakuovaní jeli v koloně deseti autobusů doprovázené policií. Jeden boeing charterové společnosti Kalitta je dopraví na kalifornskou základnu Travis, druhý do Texasu na základnu Lackland. Potvrdilo to americké ministerstvo obrany.

Podle stanice BBC se z téměř 400 Američanů na lodi 40 nakazilo koronavirem. Ti zůstanou v Japonsku, kde se budou léčit.

Foto: Issei Kato, Reuters

K lodi Diamond Princess v Jokohamě přijel autobus, který má odvézt Američany.

Karanténa na lodi 

Na loď, kde bylo původně 3711 lidí, byla uvalena karanténa, když se ukázalo, že jeden z pasažérů, který vystoupil v Hong-kongu, byl nakažen novým koronavirem 2019-nCoV.

Nemoc se rozšířila na lodi, kde se jí nakazilo 356 osob. Část cestujících byla pobouřena, že zůstali na lodi, kde byly malé kajuty, a mohli dál přicházet do styku s nakaženými. „Nechápu, proč nás drží na lodi,” uvedl Peter Hotez z Baylorské medicínské koleje: „Na lidi s přenosnou nemocí je uplatňován přístup a etika jak ze čtrnáctého století.“

Pasažéry výletní lodi v Japonsku kosí koronavirus, nakažených je téměř desetina

Svět

Japonské úřady dosud ani neotestovaly na nákazu všechny lidi na palubě, to míní udělat až 18. února. Výletnice Karey Mansicalcová k situaci řekla: „Je to jako trest vězení pro někoho, kdo nic neudělal. Bez důvodu nás tu drží jako rukojmí.“

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Příslušníci japonských sil střeží výletní loď Diamond Princess

Lidé sice nesměli vystoupit, ale asi tisíc jich jedlo společně jeden vedle druhého. Američani si stěžovali, že je americké úřady neodvezly dříve. Nyní z těsných prostor lodi sice uniknou, ale na americké základně v Kalifornii je čeká dalších 14 dnů v karanténě.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Od tragédie ke komedii a frašce,“ ohodnotil další postup výletník Matthew Smith, který je zaskočen, že je odvezou zase všechny pohromadě bez testů.

Zklamaní Britové

Odvézt své občany plánuje i Kanada, Hongkong a Itálie. Oznámily to v neděli.

Foto: Issei Kato, Reuters

Řidiči v ochranných oděvech v autobusu, který má odvézt Američany z lodě Diamond Princess.

Británie však nic takového zatím neavizovala, na což si stěžoval pár britských turistů. I když ministerstvo zahraničí oznámilo, že na tom pracuje 24 hodin denně, cestující David Abel pravil, že premiérovi Borisi Johnsonovi nevěří. Žádal proto o pomoc miliardáře Richarda Bransona, který vlastní aerolinky Virgin Atlantic, a prosil ho, jen ať neříká zůstaňte v klidu. Abelova žena Sally si totiž stěžovala na vyjádření britského premiéra: „Když řekl jen, zůstaňte v klidu a nepanikařte, tak bych ho ráda viděla v této situaci.“

Na lodi však pod odchodu všech cestujících stráví dalších 14 dní posádka.

Nakažený byl i cestující na lodi Westerdam

Komplikuje se i situace lidí z výletní lodě Westerdam, která nakonec mohla zakotvit v Kambodži, když ji několik dalších zemí odmítlo. Jeden z cestujících byl pozitivně testován na nákazu koronavirem 2019-nCoV.

„Host opustil Westerdam 14. února a později na letišti v malajském Kuala Lumpuru oznámil, že se cítí nemocný. ”Host byl převezen do nemocnice,“ uvedl provozovatel plavidla Holland Amerika. Další cestující jsou ale podle něj v pořádku: „10. února 2020 bylo všech 2257 cestujících a posádky prohlédnuto, přičemž se jim měřila teplota. Nikdo ji neměl zvýšenou.“ Znovu byli prohlédnuti po zakotvení v Kambodži. Zjistilo se také, že nikdo z cestujících nebyl v posledních 14 dnech v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám