Hlavní obsah

Stovka mrtvých po pádu letadla do obydlené části Karáčí, přežít mohl ředitel banky

Novinky, DPA, ČTK, jem, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihu Pákistánu na předměstí města Karáčí se v pátek zřítilo civilní letadlo pákistánských aerolinií. Na palubě bylo podle různých údajů 97 až 107 lidí. Podle starosty Karáčí Vasima Achtara neštěstí nikdo z nich nepřežil, místní televize však o přeživších informovala. Airbus A320 letěl z Láhauru a chystal se přistát na mezinárodním letišti Džinnáh. Pilot ohlásil poruchu. Oba motory ztratily výkon.

Záznam: V Pákistánu se zřítilo letadlo se 107 lidmi na paluběVideo: AP

 
Článek

„Letoun se zřítil v Karáčí. Snažíme se ověřit informace o počtu lidí na palubě. Prozatím ale pracujeme s informací o 99 cestujících a osmi členech posádky,” řekl BBC mluvčí pákistánského úřadu pro civilní letectví Abdal Sattar Chochar.

Podle televize Geo několik lidí přežilo, mimo jiné ředitel Bank of Punjab Zafar Maúd. Jeho bratr uvedl, že je v nemocnici ve stabilizovaném stavu.

Oběti však mohou být i na zemi, protože stroj spadl do obytné čtvrti.

Podle služby FlightRadar24, která sleduje letecký provoz, se zřítil patnáct let starý Airbus A-320 letecké společnosti Pakistan International Airlines (PIA) na lince PK-8303. Aerolinky uvedly, že na palubě bylo 85 cestujících a 12 členů posádky, i když podle seznamu mělo být cestujících 91. Ze seznamu vychází BBC, které uvádí 99 obětí včetně osmi členů posádky.

Letiště bylo připravené na nouzové přistání

Pákistánský úřad pro civilní letectví sdělil, že letadlo mělo technický problém. Ředitel PIA Aršad Malik řekl, že pilot věži nahlásil poruchu.

První pokus o přistání pilot podle dispečera přerušil a rozhodl se přistání opakovat. Dispečer ho kontaktoval. Pilot mu ohlásil: „Vracíme se, pane, ztratili jsme motory.” Dispečer mu oznámil, že jsou pro něj připraveny obě ranveje směřující na jihozápad. Dvacet sekund poté pilot ohlásil: „Mayday, Mayday, Mayday.” Věž zopakovala, že obě dráhy jsou volné, pilot se však už neozval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky zříceného letounu v KaráčíVideo: Reuters

Stroj dopadl na předměstí Karáčí do obydlené oblasti a poškodil několik domů. Podle televize Geo se z trosek podařilo vyprostit 15 až 20 lidí, z nichž bylo šest převezeno do nemocnice. Mezi zraněnými je i sedmiletý chlapec. Jeden ze zraněných má těžké popáleniny. Jde o místní obyvatele.

Z trosek bylo vytaženo i tělo pětiletého chlapce a další osoby. Zatím bylo převezeno do márnice 17 těl.

  Na Twitteru se objevily záběry, které údajně zachycují pád stroje.

Na záběrech z místa zřícení stroje je vidět dým stoupající z hustě obydlených částí pákistánské metropole a také zasahující záchranáři i příslušníci pákistánské armády. Záchranu komplikuje, že uličky jsou úzké.

Foto: Fareed Khan, ČTK/AP

Hasič na troskách letadla v ulicích Karáčí

K nehodě došlo jen několik dní poté, co Pákistán obnovil letový provoz, který byl přerušen kvůli pandemii koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám