Hlavní obsah

Tvrdý střet na pákistánské hranici si vyžádal přes 70 mrtvých

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Střety mezi radikály a pákistánskou armádou v oblasti Chajbarského průsmyku si vyžádaly celkem sedmdesát mrtvých. Jsou mezi nimi i oběti útoku sebevražedného atentátníka.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Pákistánští vojáci

Článek

Velká skupina islámských radikálů zaútočila v pátek ráno na pozice pákistánské armády na vrcholu hory nad údolím Tirá v oblasti Chajbarského průsmyku u afghánské hranice. Střet si podle agentury Reuters vyžádal 33 obětí. Je mezi nimi deset vojáků, zbytek obětí tvoří útočníci.

„Desítky radikálů napadly tři nově zřízená kontrolní stanoviště. Bojovali tvrdě,“ řekl představitel pákistánské armády.

Nakonec musela být přivolána letecká podpora. Odvetný útok ze vzduchu na pozice rebelů jižně od zmíněného údolí si vyžádal 15 obětí.

Radikálové obvykle podobná čísla zpochybňují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve stejné oblasti poblíž mešity zabil sebevražedný atentátník 22 lidí. "Sebevražedný útočník se vyhodil do povětří poblíž vchodu do mešity v okamžiku, kdy věřící vycházeli z budovy po tradičních pátečních modlitbách," citovala agentura AFP jednoho z místních představitelů

Chajbarský průsmyk je jednou z oblastí, kde stále působí radikálové z pákistánského Tálibánu, a nedaří se je porazit, i když proti nim bylo nasazeno možná až 100 000 pákistánských vojáků a milicionářů.

Chajbarským průsmykem přitom vede důležitá silnice, po které se dopravovaly zásoby z Karáčí pro koaliční vojáky v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám