Hlavní obsah

Turistu na Sibiři usmrtil medvěd, jeho kolegové prchali bosky sedm hodin

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistika v přírodním parku Ergaki, nacházejícím se na jihu Krasnojarského kraje na Sibiři, se stala osudnou dvaačtyřicetiletému Jevgeniji Starkovi z Moskvy. Když v úterý ráno spolu se svými třemi kamarády balil stany, přiblížil se ke skupince medvěd. Zatímco zbylým mužům se podařilo ukrýt a následně místo v bezpečí opustit, Starkov se medvědovité šelmě ubránit nedokázal.

Foto: Profimedia.cz

Yevgeny Starkov na archivním snímku.

Článek

Incident se odehrál v oblasti hřebene Aradan v úterý zhruba v šest hodin ráno, když čtyřčlenná skupina balila své stany po noclehu v přírodě.

„Podíval jsem se doleva a viděl jsem obří medvědí hlavu a sliny, které zvířeti kapaly z tlamy. Medvěd zařval a rozběhl se naším směrem,“ prozradil Daily Mailu Anton Šelkunov, jemuž se společně s Jevgenijem Dobrorodným a Pavlem Žemčugovem podařilo zachránit.

Pro Starkova byl však tento den osudný. „Vylezli jsme asi 50 metrů nahoru, abychom se podívali na místo, kde jsme měli stany. Viděli jsme tělo (Starkova) a medvěda. Trhal ho a ohryzoval. Pak si nás všiml, a tak jsme vylezli ještě výš,“ popsal Šelkunov.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z přeživších po útoku medvědem Pavel Žemčugov.

Když trojice zhodnotila situaci, usoudila, že jediná možnost je pokračovat v cestě navzdory tomu, že ani jeden z nich neměl na sobě boty. Do bezpečí se tak dostali zhruba po sedmi hodinách chůze naboso.

„Když balili stany, spatřili medvěda. Všichni se rozeběhli jiným směrem a jeden z nich... incident měl smrtelné následky,“ sdělil Igor Gryazin, ředitel parku, jenž byl následně pro většinu návštěvníků uzavřen.

Podle dostupných zpráv nebylo tělo Starkova prozatím nalezeno, neboť se jedná o velmi nepřístupnou oblast. Pátrání, na němž se podílí i helikoptéra, navíc výrazně komplikuje silný déšť. Deník Daily Mail uvádí, že medvěda pravděpodobně přilákalo jídlo turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám