Hlavní obsah

Trump poradil Španělsku, aby postavilo zeď podél Sahary

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump navrhl španělské vládě, aby dala postavit zeď podél Sahary s cílem utlumit příval migrantů ze subsaharské Afriky přes Středozemní moře. Ve středu to britskému listu The Guardian potvrdil španělský ministr zahraničí Josep Borrell.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Šéf Bílého domu podle šéfa španělské diplomacie řekl, že hranice se saharskou pouští nemůže být delší než americko-mexická, která měří 2800 kilometrů. Španělští diplomaté však prezidenta upozornili, že hranice mezi Saharou a Středozemním mořem se táhne v délce 4800 kilometrů.

Španělsku patří v severní Africe pouze dvě malé pobřežní enklávy Ceuta a Melilla.

Případnou protiimigrační zeď by muselo tudíž stavět převážně na území jiných států. Do Španělska v letošním roce dorazilo přes Středozemní moře 33 600 migrantů a 1723 jich zahynulo při pokusech doplout ke španělským břehům.

Během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016 Donald Trump slíbil, že nechá postavit „protiimigrační“ zeď podél celé jižní hranice Spojených států s Mexikem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám