Hlavní obsah

Trudeau zveřejnil složení nové vlády. Klíčové posty obsadí ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadský premiér Justin Trudeau dnes oznámil nové složení svého kabinetu po zářijových parlamentních volbách. Klíčové pozice přitom obsadí ženy.

Foto: Blair Gable, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau s generální guvernérkou Mary May Simonovou a ministryní národní obrany Anitou Anandovou (uprostřed).

Článek

Mélanie Jolyová bude šéfkou diplomacie, Anita Anandová ministryní obrany a na pozici ministryně financí a místopředsedkyně vlády zůstává Chrystia Freelandová. Jen několik dní před klíčovou klimatickou konferencí OSN rovněž jmenoval ekologického aktivistu Stevena Guilbeaulta ministrem pro životní prostředí a změny klimatu.

„Tento různorodý tým bude nadále hledat konkrétní řešení výzev, kterým čelí Kanaďané a bude prosazovat progresivní program, to vše při ukončování boje proti pandemii covidu-19," uvedl dnes Trudeau ve vyjádření. Nový kabinet bude mít celkem 38 členů a budou v něm rovně zastoupeny ženy a muži.

Premiér Trudeau je hořkým vítězem kanadských předčasných voleb

Amerika

Trudeau, který vládne od roku 2015, vládu obměnil po zářijových předčasných volbách, v nichž sice získal nejvíce křesel v parlamentu, ale opět si nezajistil většinu. Několik jeho dosavadních ministrů přitom neobhájilo mandát, nebo odešlo ještě před volbami. Funkci si z předchozího volebního období podrželo méně než deset z původních 38 členů vlády.

Liberální kabinet se bude muset v parlamentu při prosazování svého programu spoléhat na podporu některých menších stran, zahraniční média přitom podotýkají, že menšinová vláda v Kanadě obvykle nevydrží celé čtyřleté funkční období. Koaliční vlády v Kanadě tradičně nevznikají, poslední se tam utvořila v roce 1917 za první světové války.

Na kanadského premiéra házeli odpůrci očkování štěrk

Svět

Premiér již dříve prohlásil, že jednou z priorit jeho vlády bude boj s klimatickými změnami. Jeho nový ministr životního prostředí Guilbeault pracoval 20 let pro různé nevládní organizace pro ochranu životního prostředí včetně Greenpeace a místní tisk jej jednou nazval „zeleným Ježíšem z Montrealu". V roce 2001 vylezl na torontský mrakodrap CNT Tower, tehdy nejvyšší budovu na světě, kde se svým kolegou rozvinul transparent s nápisem „Kanada a Bush, zabijáci klimatu".

Trudeau se chce v novém funkčním období soustředit rovněž na rozvoj zdravotnictví, zajištění státní péče o předškolní děti a dostupné bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám