Hlavní obsah

Tři atentáty v Pákistánu si vyžádaly dvacítku obětí

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁHAUR
Aktualizováno

Nejméně 23 obětí si vyžádaly tři úterní výbuchy v druhém největším pákistánském městě Láhauru. Většina lidí zahynula při explozích v budově federální policie. Nejméně jeden z útoků spáchal sebevražedný atentátník. V Pákistánu trvají nepokoje a násilí už tři čtvrtě roku. Zesílilo kolem voleb, které v únoru vyhrála opozice.

Foto: Mohsin Raza , Reuters

Policejní budova v Láhauru poničená výbuchem

Článek

Dva výbuchy byly zaznamenány v budově policie, kde zemřelo nejméně šestnáct lidí. Jedna nálož explodovala u výtahu. Možná právě tu odpálil sebevrah. Jedna nálož vážila čtyři metráky. Po dvou explozích v policejní budově následoval další výbuch v obytné čtvrti města u reklamní agentury. Jeho oběťmi se staly dvě děti. Exploze zranily na padesát osob.

"Budova (policie) je vážně poškozena. Rozhořel se požár. Z budovy vynášeli mrtvá těla. Viděl jsem jich pět,“ uvedl Tárik Sajíd. Poblíž bydlící Sámir Chán zdůraznil pro BBC sílu exploze: „Slyšel jsem ránu, která otřásla blízkými budovami, bylo to jako zemětřesení. Pak se objevil sloup dýmu na obloze."

V několikapatrové budově v době útoku pracovalo dvě stě až tři sta lidí, když v ní vybuchla bomba u výtahu. Při požáru shořelo i několik aut zaparkovaných u domu.

Pákistánem zmítá násilí

Pákistán prožívá vlnu násilí, letos už při atentátech zahynulo na 500 lidí. V Láhauru, který patří ke klidnějším městům v Pákistánu, v lednu po útoku sebevražedného atentátníka před nejvyšším soudem zahynuli čtyři lidé.

Záchranáři u policejní budovy v Láhauru poničené výbuchemfoto: Reuters/Mohsin Raza

Obětí atentátu se koncem prosince stala i bývalá premiérka Bénazír Bhuttová, která měla největší šanci vyhrál parlamentní volby. Její Pákistánské lidové straně se to povedlo a s další opoziční stranou se dohodla na vytvoření koalice.

Ani to však neuklidnilo situaci, protože v Pákistánu soupeří několik sil. Nejde jen o střet mezi diktátorským prezidentem Parvízem Mušarafem a opozicí, ale také o snahu muslimských radikálů zavést v zemi právo šaría. Násilí v zemi propuklo loni poté, co armáda zasáhla proti muslimských radikálům, kteří se opevnili v Červené mešitě. I smrt Bhuttové je připisována islámským radikálům.

Pokračují však i protesty proti říjnovému znovuzvolení Mušarafa do funkce. Podle opozice byl tento krok nelegální, protože Mušaraf byl zvolen ještě jako nejvyšší velitel armády. V Karáčí proti jeho znovuzvolení opět protestovali soudci. Po svém znovuzvolení Mušaraf odvolal soudce nejvyššího soudu Iftikara Čaudhrího, který rozhodoval o legalitě jeho znovuzvolení. Nová koaliční vláda plánuje odvolání soudců zrušit. Má i dost křesel na to, aby mohla zkusit odvolat Mušarafa.

Reklama

Související témata:

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám