Hlavní obsah

Třetina antimalarik na světě jsou jen neúčinné napodobeniny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina léků proti malárii na světě není pravá. V lékařském žurnálu Lancet to oznámil tým amerických expertů, kteří zkoumali tisíce vzorků antimalarik vyráběných v různých zemích. Léky jsou podle nich bez účinku.

Foto: Profimedia.cz

Malárie v průměru ročně zabije až 1,2 miliónu lidí.

Článek

Odborníci z Fogartyho mezinárodního centra a Národního zdravotnického institutu podrobili zkoumání 1 500 vzorků sedmi různých antimalarik pocházejících ze sedmi jihoasijských zemí. Léky byly mizerné kvality a neúčinné. K podobnému závěru výzkumníci dospěli u 2 500 dalších vzorků z 21 zemí subsaharské Afriky.

Vědci se domnívají, že problém může být ještě širší, než odhalil jejich průzkum. „Většina případů zůstane zřejmě neohlášených, ohlášených na špatných místech, anebo tajených farmaceutickými firmami,“ uvedli experti ve zprávě. Upozornili, že v Číně a Indii, kde žije třetina světové populace a výroba napodobenin je vysoce pravděpodobná, nebyl nikdy proveden průzkum kvality.

Šéf výzkumu Gaurvika Nayyar upozornil, že malárie je jedním z největších zabijáků na planetě. „Každý rok na ni zemře mezi 655 000 až 1,2 miliónu lidí,“ uvedl s tím, že nákaza hrozí 3,3 miliardy lidí na světě. Malárie je endemická (trvale se vyskytující) v 106 státech světa.

Malárie

Jedna z nejrozšířenějších nemocí ve světě. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech a subsaharské Africe. Způsobují ji čtyři druhy prvoka Plasmodium, který do těla člověka přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Ty nasají krev nemocného i s prvokem a šíří ho dál.

Plasmodium se v těle nejprve dostane do jater a následně napadá červené krvinky, v nichž se dál množí. Krvinky jednou za několik dní prasknou, plasmodium se dostává do krevního oběhu a napadá další krvinky. Při "praskání“ buněk se uvolňuje toxin, který způsobuje typické příznaky jako vysoké horečky, zvracení, zimnici.

Proti nemoci se lze bránit užíváním antimalarik při cestách do rizikových oblastí. Nemocí se ročně nakazí až 500 miliónů lidí, umírají na ni především děti.

„Úmrtnosti by se většinou dalo zabránit, kdyby se pacientům dostávaly kvalitní a účinné léky a byly by správně aplikovány," dodal Nayyar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám