Hlavní obsah

Tchaj-wan legalizoval sňatky homosexuálů. Jako první v Asii

Tchajwanský parlament schválil v pátek zákon, který legalizuje sňatky homosexuálů. Tchaj-wan se tak stal první asijskou zemí, která legalizovala sňatky osob stejného pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Páry tvořené osobami stejného pohlaví budou mít plná manželská práva v oblastech, jakou jsou daně, pojištění a péče o děti. Páry dostanou i omezenou možnost adopce dětí. Poslanci debatovali o třech podobách zákona a vybrali tu nejliberálnější verzi.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na Twitteru informuje o přijetí zákona.

Tchaj-wan se těší pověsti země s otevřenou společností, vstřícná vůči gayům a lesbám je už od 90. let minulého století.

První na světě bylo Nizozemsko

Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonily homosexuální sňatky další evropské země: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie (s výjimkou Severního Irska, které umožňuje registrované partnerství), Lucembursko, Irsko, Finsko, Německo, Rakousko a Malta.

Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňují Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, Kanada, Kolumbie, Nový Zéland, Uruguay, USA a Austrálie.

V roce 2006 uzákonila homosexuální sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika (JAR). V Africe má podle odhadů organizací na ochranu práv homosexuálů 34 zemí zákony, které zakazují či trestají homosexualitu.

V USA rozhodl o právu uzavírat sňatky homosexuálů Nejvyšší soud v červnu 2015. Do té doby sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 36 amerických států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance muselo od jejich zákazů upustit i zbylých 14 států na jihu a jihozápadě USA, poslední z nich tak učinil v roce 2016. Rozhodnutí soudu se netýká indiánských rezervací.

V referendu se o sňatcích osob stejného pohlaví rozhodovalo i v dalších zemích. Pro tyto sňatky se vyslovili v referendu obyvatelé Švýcarska (2005), v roce 2015 v tradičně římskokatolickém Irsku a v roce 2017 v Austrálii. Slovinsko naopak v roce 2015 uzákonění sňatků homosexuálů v referendu odmítlo a v Rumunsku referendum v říjnu 2018 ztroskotalo na malém zájmu voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám