Hlavní obsah

Tálibán zaútočil raketami na americkou ambasádu v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské vládní budovy, velvyslanectví Spojených států i velitelství NATO v centru afghánského hlavního města Kábulu se v úterý staly terčem útoků povstalců. Tálibové, kteří se k útokům přihlásili, tam odpálili několik bomb i raket a spustili střelbu. Jejich akce si vyžádala nejméně deset obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zaútočil na americkou ambasádu v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Do útoku byli zapojeni nejméně čtyři sebevražední útočníci s náložemi na těle. Jeden z nich se údajně odpálil v taxíku. Následovala série explozí i raketový útok na americkou ambasádu.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Policista vyhání novináře od místa útoku Tálibánu.

Množství útočníků s puškami AK-47 a pancéřovkami se rovněž ukrylo ve vysokopodlažní budově, jež se v blízkosti zahraničních ambasád, velitelství NATO, vládních budov i prezidentského paláce nachází. Odsud údery koordinují, upozornila BBC.

Foto: ČTK

Do úkrytu se uchýlili i pracovníci na českém velvyslanectví.

Nejméně deset lidí při útocích zahynulo a 15 dalších bylo zraněno. K útoku se prostřednictvím textové zprávy mluvčího přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán.

"Dnes v jednu hodinu místního ( 10.30 SELČ) probíhá na kruhovém objezdu Abdula Haka velký sebevražedný útok na místní a zahraniční budovy zpravodajských služeb," uvedl mluvčí Tálibánu.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen sdělil v Bruselu, že je si jist, že afghánské úřady situaci zvládnou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Akce následuje jen pár týdnů po úderu na sídlo Britské rady v Kábulu v den výročí vyhlášení samostatnosti na Británii 19. srpna 1919. Útok měl podobný průběh a zemřelo při něm 12 lidí. Střet povstalců s afghánskými a spojeneckými silami trval deset hodin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám