Hlavní obsah

Tálibán zabil strůjce útoku na kábulské letiště v době evakuace v roce 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islamistické hnutí Tálibán zabilo podle Bílého domu radikála z takzvaného Islámského státu (IS), který byl strůjcem sebevražedného útoku na kábulském mezinárodním letišti v srpnu 2021. Při chaotické evakuaci ze země tehdy bylo zabito 13 amerických vojáků a mnoho civilistů.

Foto: Ali Khara, Reuters

Bojovník Talibánu v ulicích Kábulu. Ilustrační foto

Článek

Bombový útok letištěm otřásl 26. srpna 2021, když se američtí vojáci pokoušeli pomoci Američanům a Afgháncům uprchnout ze země zmítané chaosem po jejím ovládnutí hnutím Tálibán.

„Byl to klíčový představitel ISIS-K přímo zapojený do tajného plánování operací jako Abbey Gate a nyní už nemůže plánovat ani provádět útoky,“ řekl mluvčí Bílého domu John Kirby, aniž by uvedl jméno zabitého. Informaci potvrdil i Pentagon. „Spojené státy se do operace nezapojily,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Patrick Ryder.

Podle agentury AP, která mluvila s představiteli amerických tajných služeb, Tálibán ani USA zpočátku nevěděly, že je vysoký představitel IS po smrti. V uplynulých dnech ale rozvědky úmrtí potvrdily s vysokou pravděpodobností. Muž zemřel zřejmě v dubnu při bojích mezi Tálibánem a touto organizací na jihu Afghánistánu. I podle zdrojů agentury AP se Spojené státy na zabití tohoto velitele IS nepodílely.

Rodinní příslušníci Američanů zabitých při útoku uvedli, že je úřady o smrti představitele IS informovaly. Sdělily jim ale jen málo informací o okolnostech celé události.

Abbey Gate je letištní brána, u níž se atentát odehrál. ISIS-K je zkratka pro afghánskou odnož IS, známou jako Islámský stát Chorásán.

Tálibán zakázal afghánským ženám pracovat pro OSN

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám