Hlavní obsah

Tádžický exministr se spojil s drogovým gangem, když zradil, zabili ho

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dušanbe

Bývalý tádžický ministr pro mimořádné události Mirzo Zijojev, který se přidal k drogovému gangu, zahynul v přestřelce s policií. Uvedlo to ministerstvo vnitra a sdělilo o podrobnosti o tom, jak zahynul.

Článek

Zijojev byl v sobotu zatčen při akci na východě země v údolí Rašt u afghánských hranic. Policejní razie následovala po ozbrojeném útoku na policejní stanici. Ve snaze zachránit si holý krk slíbil bývalý ministr policistům, že jim prozradí, kde má drogový gang ukryté zbraně a dojedná, aby se šéf gangu vzdal. To se mu však nepovedlo, příslušníci drogového gangu začali na policisty střílet. Vypálené kulky pak zabily Zijojeva.

Zijovev měl velmi divoký život. V době tádžické občanské války v devadesátých letech patřil k velitelům muslimských opozičních sil. Při uzavření příměří v roce 1997 dostal na základě dohody o rozdělení moci křeslo ministra pro mimořádné události. Na postu setrval jen tři roky. Pak dal přednost životu desperáda v údolí Rašt, které patřilo k pilířům islámské opozice v zemi. Od května letošního roku bylo obklíčeno vojáky, vláda v Dušanbe tvrdila, že cílem je zlikvidovat gangy pašující drogy, podle kritiků však šlo především o násilné potření opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám