Hlavní obsah

Táborníci v Austrálii dobíjeli mobily z autobaterie a způsobili obrovský požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gigantický lesní požár způsobila skupina táborníků, když se usadila v cílové lokalitě jižně od australského Perthu a nabíjela si smartphony s pomocí autobaterie. Výsledkem byla pohroma, při níž plameny sežehly 3100 hektarů lesních a křovinatých porostů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident, při němž shořelo i osm domů, ale nikdo nepřišel o život, se odehrál o uplynulém víkendu, a ještě v úterý s ním hasiči bojovali.

„Skupina táborníků se pokoušela dobít telefony a podobné věci z autobaterie,“ potvrdil podle rozhlasové stanice ABC komisař hasičského záchranného sboru Darren Klemm. Experti soudí, že při dobíjení zřejmě přeskočila jiskra, která se rozšířila na vyprahlý porost a zažehla jej.

„Rodinám, které přišly o své domovy, podáme pomocnou ruku a poskytneme jim potřebnou podporu. Skutečnost, že nedošlo ke ztrátám na životech, je důkazem tvrdé práce našich hasičů a využití letadel v boji s tímto požárem,“ řekl dále komisař.

Podle něj bojovalo s plameny na zemi i ze vzduchu více než 200 hasičů. Spotřebovali přes 1,7 milionu litrů vody.

Australský ministr pro mimořádné události Stephen Dawson řekl, že úřady nezvažují žalobu proti táborníkům. Varoval ale před lehkovážností.

„Je to situace, které bylo možné předejít. Hloupá chyba může vést k tomu, že lidé přijdou o život nebo ztratí živobytí,“ zdůraznil Dawson.

Požáry v Chile: Desítky mrtvých, tisíce spálených domů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám