Hlavní obsah

Požáry v Chile: Desítky mrtvých, tisíce spálených domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S neobyčejnou silou zuří požáry v Chile. Podle nedělní bilance připravily o život nejméně 99 lidí a spálily přes 3000 domů. Počet obětí se bude zřejmě dál zvyšovat, varoval prezident Gabriel Boric. Tisíce lidí musely před plameny utéct ze svých domovů.

Požáry v Chile (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Ze zhruba 90 požárů, které Chile sužují, se hasičům podařilo do nedělního rána dostat pod kontrolu asi polovinu. S plameny bojují stovky hasičů, pomáhá jim 21 hasicích letadel a vrtulníků.

Šíření plamenů podle listu El País nahrávají vysoké teploty, v Chile je nyní léto s čtyřicetistupňovými vedry a vítr o rychlosti až 60 kilometrů za hodinu. V postižené části země byl vyhlášen stav katastrofy, záchranáři prohledávají spálené budovy, pohřešují se desítky lidí.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Jedna ze spálených ulic v chilském Viňa del Mar

„Pokud vám někdo řekne, abyste se evakuovali, neváhejte to udělat,“ vyzval Boric s tím, že až dosud bylo evakuováno 52 obcí.

Ministryně vnitra uvedla, že Chile čelí nejhorší katastrofě od zemětřesení z roku 2010, které zabilo na 500 lidí. Vyslovila také obavy, že plocha spálené země se brzy přiblíží rekordním 400 000 hektarů z loňského roku. Dosavadní výsledky vyšetřování podle ní potvrzují podezření, že některé z požárů byly založeny úmyslně.

V regionu Valparaíso se během dne objevila nová ohniska požárů, kvůli větru se plameny vymkly kontrole a spalují vše, co jim stojí v cestě.

Vybuchovaly sudy s barvami

„Situace se velmi zkomplikovala,“ řekl Patricio Brito, velitel hasičů ve Viňa del Mar. Situaci přímo ve městě popsal jako chaos. „Snažíme se zlikvidovat několik ohnisek, ale je nás tu málo,“ postěžoval si. „Do Valparaísa sice už dorazily posily z jiných částí země, i tam je ale situace stále kritická,“ dodal.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Hasiči se snaží ochránit před plameny obytné domy nedaleko areálu továrny na výrobu barev Tricolor v El Saltu

Dramatická je podle El País také situace v El Salto, průmyslové oblasti Viňa del Mar, kde se původně lesní požár rozšířil do továrny na barvy Tricolor. V areálu byly slyšet exploze, jak vybuchovaly sudy s barvami a hořlavými chemikáliemi nezbytnými k jejich výrobě. Vedení továrny podle listu oznámilo, že očekává pouze materiální škody, protože v továrně už nebyli žádní lidé a její okolí se podařilo evakuovat.

V Chile hoří stovka požárů, zabily už desítky lidí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám