Hlavní obsah

Syn diktátora si objednal jachtu za stamilióny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Syn prezidenta Teodora Obianga, jenž přes tři desítky let vládne Rovníkové Guineji, si u německé firmy objednal stavbu luxusní jachty za 380 miliónů dolarů (přes 6,7 miliardy korun), což je téměř třikrát více, než kolik jeho země ročně vydává na zdravotnictví a školství. V pondělí to oznámila organizace Global Witness, jež poukazuje na korupční jednání.

Článek

Společnost Kusch Yachts obdržela objednávku na jachtu s kinem, restaurací a bazénem. Stavba lodě ještě nezačala.

Global Witness nově apeluje na americkou vládu, aby na Teodora Obianga uvalila sankce. Organizace upozornila, že diktátor, jenž vládne od krvavého převratu v roce 1979, vlastní v Malibu vilu za 35 miliónů dolarů (více než 622 miliónů korun), letadlo za 33 miliónů dolarů (587 miliónů korun), přičemž jeho měsíční plat činí v přepočtu 6 799 dolarů (téměř 121 000 korun). Magazín Forbes jeho jmění odhaduje na 600 miliónů dolarů (10,67 miliardy korun).

Vláda Rovníkové Guineje pro Global Witness potvrdila, že si prezidentův syn Teodoro zadal plány pro stavbu jachty, ale později od myšlenky koupě upustil. Projekt hodlal od počátku financovat ze peněz, které vydělal jako živnostník.

Majetek z korupce

Obiangovy aktivity a údajné investice v amerických bankách zkoumalo před čtyřmi lety americké ministerstvo spravedlnosti. Úřad ve zprávě uvedl, že velká část prezidentova majetku pochází z vydírání, lichvy, krádeže veřejných prostředků a dalšího korupčního jednání. Ministerstvo zahraničí USA ve své zprávě o lidských právech v této západoafrické zemi zase kritizovalo mučení vězňů a zabíjení oponentů ze strany bezpečnostního aparátu.

Rovníková Guinea je bohatá na ropu, ale podle OSN tam pětina dětí umírá před pátým rokem života a průměrná délka života je 50 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám