Hlavní obsah

Supercyklon bičuje Indii, evakuovali až milión lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Východ Indie od sobotního večera bičuje lijáky a vichry o rychlosti okolo 200 kilometrů v hodině cyklon Phailin. Podle stanice BBC zanechal v místech, kudy se přehnal, „apokalyptickou spoušť“. Živel vyvracel a bral s sebou vše, co mu stálo v cestě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky supercyklonu PhailinVideo: Reuters

 
Článek

Svědkové z pobřežního města Gopalpur ve státě Urísa, kam cyklon dorazil nejdříve, popsali, jak vzduchem létalo sklo, kusy azbestu, dopravní značky, kusy zpřerážených stromů a další věci. V bouři se zvedla mořská hladina o víc než tři metry. Postižené oblasti jsou bez pitné vody, elektřiny a telefonního spojení. Nejezdí vlaky a uzavřeno bylo i množství silnic.

Podle různých zpráv zemřelo nejméně šest lidí.

Foto: R Narendra, Reuters

Vzedmuté moře na jihovýchodě Indie

Obyvatelé strávili noc v prozatímních útočištích poté, co úřady daly vyklidit pobřežní oblasti a nikomu nedovolily zůstat ve skromných domcích z hlíny a jiného méně odolného materiálu.

Mnozí evakuaci odmítali

Evakuace se ve státech Urísa a Ándhrapradéš týkala až miliónu lidí, uvedla agentura AFP. Ostatní zdroje hovoří o nejméně půl miliónu obyvatel.

„Mnoho lidí se odmítlo stěhovat. Museli jsme je přesvědčovat a mnohdy je musela do bezpečí odvést násilím policie,“ komentoval ministr vnitra státu Urísa Sušilkumar Šinde.

Foto: ČTK/AP

Silný vítr provázejí lijáky.

Armáda nasadila v obou státech 1700 vojáků. „Jakmile cyklon poleví, jsou připraveni začít s pracemi. Jsou mezi nimi týmy lékařů i specialistů s těžkou technikou,“ popsal jejich velitel, generál Krišna Čaudrí.

Bouře mají doprovázet cyklon veliký jako Francie do pondělka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám