Hlavní obsah

Supercyklon Amphan zabíjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalkata/Dháka
Aktualizováno

Nejméně 84 obětí si vyžádal supercyklon Amphan, který zasáhl ve středu Indii a Bangladéš. S odvoláním na úřady obou zemí o tom ve čtvrtek informovala agentura AP. Kvůli silné bouři se musely evakuovat miliony lidí, úřady nyní zjišťují rozsah škod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMERNTÁŘE: Indie se vypořádává s následky cyklonu AmphanVideo: AP

 
Článek

V Bangladéši zemřelo 12 lidí, v indickém státě Bangla (Západní Bengálsko) zahynulo 72 osob včetně 15 v Kalkatě. „Je to větší neštěstí než covid-19,” prohlásila šéfka místní kalkatské vlády Mamata Banerdžíová. Lidé umírali hlavně pod troskami domů, které nevydržely nápor větru, pod padajícími stromy nebo se utopili. Jako vůbec první oběť bouře úřady uvádějí pomocníka Červeného kříže v Bangladéši, který na člunu pomáhal evakuovat obyvatele.

Supercyklon Amphan udeřil na pevninu

Svět

Podle Mamaty Banerdžíové, která vede vládu ve státě Bangla, je situace nejhorší na hustě obydleném jihu státu. Vyhodnocení škod i ztrát na životech komplikuje fakt, že silný déšť a vítr odřízl některé oblasti od elektřiny a narušil telefonní spojení, uvádí Banerdžíová. Bez kontaktu s pevninou se ocitly také ostrovy u pobřeží státu.

Foto: ČTK/AP

Cyklon Amphan nad Bengálským zálivem na satelitním záběru z úterý

Ochromená Kalkata

Bez proudu a telefonního spojení je už 17 hodin i čtrnáctimilionová Kalkata. Ve městě vyvracel vichr stromy i sloupy pouličních lamp a strhával střechy. Vyrážel také okna. Ulice zaplavila během 45 minut voda, která se dostala i do přízemí domů, uvedla stanice BBC

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky supercyklonu v IndiiVideo: Reuters/AP

„Oblast po oblasti byla zničená. Dnes jsme zakusili situaci jako ve válce,“ dodala Banerdžíová. Podle ní je spoušť po cyklonu mnohem „horší katastrofou než covid-19“. V Kalkatě byly potvrzeny 3103 případy nákazy novým koronavirem.

V Bangladéši je podle tamního ministerstva pro energetiku nejméně milion lidí bez elektřiny. Pod vodou jsou v této nízko položené zemi stovky pobřežních vesnic, které zaplavila vzedmutá hladina Bengálského zálivu. Voda prolomila desítku ochranných hrází.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Cyklon Amphan vyvrátil v Kalkatě zeď.

Supercyklon Amphan nad indický subkontinent dorazil ve středu dopoledne. Vítr dosahoval rychlosti 170 kilometrů za hodinu, v nárazech pak až 190 kilometrů za hodinu. Přes noc bouře zeslábla a přesunula se nad Bangladéš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám