Hlavní obsah

Súdánská opozice se dohodla s armádou na tříleté přechodné vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánští armádní velitelé ve středu oznámili, že se dohodli s opozicí na tříletém přechodném období vedoucím k civilní vládě. Opoziční svaz bude mít v zákonodárném sboru dvoutřetinovou většinu. S odvoláním na armádní představitele o tom informovala stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Súdánští demonstranti

Článek

V Súdánu vládne vojenská junta, která před více než měsícem svrhla dlouholetého prezidenta země Umara Bašíra. Masové protesty, které vedly k jeho pádu, dosud pokračují, neboť opozice požaduje plné předání moci do rukou civilní vlády.

Generálporučík Jásir Atta na tiskové konferenci oznámil, že konečná dohoda o sdílení moci s opozičním svazem bude podepsána během 24 hodin. Součástí úmluvy bude vznik „suverénní rady”, která povede zemi do voleb. „Slibujeme našim lidem, že dohoda bude dokončena do 24 hodin způsobem, který vyslyší přání lidí,” řekl Atta a dodal, že opoziční aliance bude mít ve 300členném přechodném parlamentu dvě třetiny křesel a zbytek obsadí další politické strany.

Dohodu na vytvoření struktury budoucích institucí oznámil i mluvčí opozice. Podle něj má nově vzniknout „suverénní rada”, vláda a legislativní orgán.

Jen několik hodin před uzavřením dohody zahynulo v metropoli Chartúmu pět demonstrantů a jeden příslušník bezpečnostních sil. Podle demonstrantů příslušníci bezpečnostních sil věrní svrženému prezidentovu Umarovi Bašírovu napadli jejich poklidný protest, při kterém seděli před vojenským velitelstvím v Chartúmu, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám