Hlavní obsah

Střet o vodu mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem má přes deset mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek/Dušanbe
Aktualizováno

Při nejtvrdším střetu mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem zahynulo 13 Kyrgyzů a desítky dalších jsou zraněny. Na 11 500 Kyrgyzů se muselo evakuovat z oblasti pohraničního konfliktu, uvedla v pátek agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Oba státy mají územní spory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střetu mezi Kyrgystánem a Tádžikistánem zemřelo přes deset lidíVideo: AP

 
Článek

Konflikt původně vypukl ve středu a týkal se vodního zdroje na hranicích, ve čtvrtek přerostl v přestřelky. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti, napsaly tiskové agentury.

V nejhorším střetu mezi dvěma středoasijskými státy, které spolu mají územní spory, přišlo na kyrgyzské straně o život 13 osob, desítky dalších utrpěly zranění. Speciální letadlo přepravilo 25 zraněných do Biškeku, dva jsou ve vážném stavu, dodala agentura Interfax. Jednou z obětí se stala 12letá dívka, která zemřela při převozu do nemocnice, uvedlo kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví.

 Obrněná technika a bitevní vrtulníky

„Do čtvrtečních střetů byly nasazeny i těžké zbraně, což nikdy dříve nebylo," napsal list Kommersant, podle kterého do šest hodin trvajícího boje zasáhly minomety a obrněná technika. Přestřelky podle deníku pokračovaly i v noci na pátek. Kyrgyzští pohraničníci v pátek podle agentury TASS obvinili tádžickou stranu ze zapojení armádních helikoptér. Bitevní vrtulník Mi-24 podle nich ostřeloval kyrgyzské obce.

Foto: Profimedia.cz

Raketomet kyrgyzské armády při manévrech

Podrobnosti z tádžické strany nejsou k dispozici. Dušanbe ve čtvrtek oficiálně hlásilo jen dvě osoby poraněné střelbou, ale agentura RIA Novosti s odvoláním na radnici pohraničního města Isfara informovala o třech mrtvých a 31 zraněných.

Situace na hranici mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž hraniční linie není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem. Kromě pohraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka.

Reklama

Výběr článků

Načítám