Hlavní obsah

Střelec zabíjel v Aucklandu. Těsně před začátkem světového šampionátu fotbalistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při střelbě v největším městě na Novém Zélandu Aucklandu ve čtvrtek zemřeli tři lidé. Mezi mrtvými je i střelec, informovala policie. Starosta města Wayne Brown krátce po incidentu vyzval obyvatele, aby se vyhýbali centru Aucklandu, kde byla patrná silná přítomnost policie, píše agentura Reuters.

Foto: Nathan Frandino, Reuters

Novozélandští policisté poblíž místa střelby v Aucklandu

Článek

Podle novozélandského premiéra Chrise Hipkinse střelba nepředstavovala riziko pro národní bezpečnost. Mistrovství světa v ženském fotbale, které dnes v Aucklandu začíná, se může uskutečnit podle plánu, dodal premiér.

„Útočník mužského pohlaví také zemřel,“ uvedla policie v prohlášení. Podle ní se jednalo o „omezený a izolovaný incident“.

Podle premiéra Hipkinse není zřejmé, že by střelba měla „politický či ideologický motiv“. „Není tu hrozba pro národní bezpečnost,“ uvedl premiér. Podle něj se tak dnešní zahajovací zápas světového šampionátu v ženském fotbale bude moci odehrát v Aucklandu podle plánu.

Fotbalistky musely zůstat v hotelu

Policie ve středu města uzavřela několik ulic a omezila veřejnou dopravu. Střílelo se podle ní na staveništi. Dodala, že po střelbě na lidi útočník vystoupal do horních pater stavby, kde se ukryl v šachtě pro výtah. „Muž pak znovu několikrát vystřelil a krátce na to byl nalezen mrtvý,“ uvedla policie.

Foto: Abbie Parr, ČTK/AP

Sanitky na místě střelby

Střelba se stala několik hodin před zahájením mistrovství světa v ženském fotbale na místním stadionu. Například italský tým se nemohl odebrat na trénink, protože musel zůstat v hotelu. Americké velvyslanectví uvedlo, že tým Spojených států i širší delegace, kterou vede manžel viceprezidentky Kamaly Harrisové Douglas Emhoff, jsou v pořádku. Šampionát pořádá Nový Zéland společně s Austrálií.

Kde se staly chyby, ptá se po masakru Nový Zéland

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám