Hlavní obsah

Strážci dobrých mravů v Saúdské Arábii živoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Všechno, co bych měl zakazovat, je teď povoleno. Tak jsem té práce nechal, říká zatrpkle bývalý agent náboženské mravní policie v Saúdské Arábii Fajsal. Království uvolňuje už několik let omezení, jež se v minulosti týkala hlavně žen, a na jejichž dodržování agenti dohlíželi, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Komise pro prosazování cti a prevenci neřesti neboli mutava je odstavována na druhou kolej od roku 2016. Mutava přišla o „všechny své výsady a není jasné, co má teď dělat“, tvrdí sedmatřicetiletý Fajsal.

Členové mravní policie byli kdysi vidět všude a byli obávaní – měli zabránit nemorálnímu chování, pašování drog i alkoholu. Tito muži měli po desetiletí právo zakročit proti ženám, které neměly náležitě oblečenou abáju – černý dlouhý šat zahalující tělo. Pronásledovali i ty, kdo nerespektovali pravidlo oddělování lidí podle pohlaví.

Saúdská princezna je po třech letech vězení volná

Blízký a Střední východ

Od roku 2017, kdy se stal korunním princem Muhammad bin Salmán, se pravidla nošení abáji rozvolnila, smíšené společnosti mužů a žen se bagatelizují a obchodníci už nemusejí mít v době modliteb zavřeno.

„Dřív se mluvilo jenom o komisi pro prosazování cti a prevenci neřesti, teď se mluví jenom o úřadu pro zajišťování zábavy,“ říká ironicky Fajsal o instituci, která vznikla v roce 2016 a která se zabývá organizováním festivalů a koncertů popové hudby.

Mekku poprvé střeží dámské hlídky

Blízký a Střední východ

Jeho bývalý kolega Turkí je toho názoru, že morální policie „existuje jenom formálně“. „Už nemá právo zasáhnout ani trvat na změně nepatřičného chování,“ tvrdí Turkí. Ti, kdo u této instituce zůstávají, to dělají podle něj jen „kvůli penězům“.

Lamá si vyšla s kolegyní zakouřit v centru Rijádu a agentů mutavy, kteří ji děsili v minulosti, už se nebojí. „Ještě před několika lety by nikoho nenapadlo kouřit na ulici. Zbili by nás obušky,“ říká Lamá, která má abáju rozevřenou, aby bylo vidět oblečení pod ní.

Saúdská Arábie zakázala trest smrti pro nezletilé i bičování

Svět

Mutava se chce reformovat a přizpůsobit době, v níž je v pětatřicetimilionové zemi více než polovina lidí mladších 35 let. Její velitel Abdarrahmán Sanad v televizním rozhovoru loni přiznal, že někteří agenti zneužívali svého postavení a pracovali, aniž „měli jakoukoli zkušenost a kvalifikaci“. Prohlásil, že jednotka začne zaměstnávat i ženy.

I když v Saúdské Arábii došlo na tuto náboženskou policii, politická represe pokračuje. Od Muhammadova nástupu k moci jí ještě přibylo, tvrdí ochránci lidských práv. Vláda pronásleduje všechny kritické hlasy, ty feministické nevyjímaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám