Hlavní obsah

Saúdská princezna je po třech letech vězení volná

Rijád

Saúdská princezna Basma bint Saúdová a její dcera Suhoud byly po třech letech propuštěny z přísně střeženého vězení, uvedla v neděli BBC. Dcera někdejšího saúdskoarabského krále, jejíž strýc je současný král Salmán, byla zadržena v březnu 2019, když se připravovala odletět do Švýcarska na lékařské ošetření. S čím se měla princezna léčit, ale není známo.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Basma bint Saúdová

Článek

Tři roky byla držena ve vězení, aniž by byla obviněna. Podle některých zdrojů byla zatčena kvůli tomu, že se zasazovala o ochranu lidských práv a ústavní reformu. Další zdroje hovoří o tom, že důvodem pro její zadržení byly úzké vazby na bývalého korunního prince Mohammeda bin Nayefa, který skončil v domácím vězení.

V minulých letech skončilo ve vězení několik členů početného klanu Saúdů. Rozsáhlé čistky k upevnění své moci zahájil v roce 2017 Muhammad bin Salmán, když se stal korunním princem. Týž rok skončilo ve vazbě několik desítek členů královské rodiny, ministrů i podnikatelů. Někteří byli drženi v rijádském hotelu Ritz Carlton. Většina z nich byla propuštěna, až když přistoupila na finanční vyrovnání, jež státu vyneslo přes sto miliard dolarů (asi 2,2 bilionu korun).

Doživotně odsouzení vrahové Chášukdžího žijí v luxusních vilách v Rijádu

Blízký a Střední východ

Loni v dubnu princezna požádala svého strýce krále Salmána a korunního prince a svého bratrance Muhammada, aby ji propustili, protože neudělala nic špatného a její zdravotní stav se zhoršuje. Korunní princ Muhammad, který je faktickým vládcem této muslimské monarchie, provedl řadu reforem a zlepšil i postavení žen ve společnosti.

Basma je dcerou krále Saúda, jenž zemi vládl v letech 1953 až 1964 a zemřel v roce 1969. Po jeho smrti ji matka, Syřanka Džamíla Márijová, odvezla do Bejrútu, odkud se v roce 1975 kvůli tamní občanské válce odstěhovali do Británie. Basma studovala několik oborů, včetně medicíny a anglické literatury. V Saúdské Arábii založila síť restaurací, kterou chtěla rozšířit do Velké Británie. Basma je rozvedená a má pět dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám