Hlavní obsah

Mekku poprvé střeží dámské hlídky

Právo, brw, aš

Součástí bezpečnostních služeb, které hlídkují v Mekce a Medíně, neposvátnějších místech islámu, jsou letos poprvé také ženy. Do veřejných hlídek byly Saúdky zařazeny letos v dubnu a nyní podle stanice Al-Džazíra pomáhají zajistit bezpečnost během pouti do Mekky, jíž se letos kvůli koronaviru může zúčastnit jen 60 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mekku poprvé střeží saúdské dámské hlídkyVideo: Reuters

 
Článek

„Sloužit věřícím je velmi ušlechtilý úkol. Je to pro mě čest,“ vysvětlila Mona, která jako členka hlídky obléká vojenskou uniformu s bundou a volnými kalhotami a černý baret přes závoj zakrývající vlasy.

Chtěla být jako její otec, a proto vstoupila do armády. Bez reforem, které odstartoval saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, by se jí to nepovedlo, tvrdí.

Saúdskoarabský princ čelí vyšetřování kvůli špatnému zacházení s personálem

Zahraniční

V rámci plánu známého jako Vize 2030 Saúdové zrušili také zákaz řízení aut pro ženy či umožnili dospělým ženám cestovat bez svolení mužského člena rodiny. Plán na modernizaci konzervativního muslimského království však provázel tvrdý zásah proti disentu včetně aktivistů za práva žen.

Absolvovat jednou za život hadždž neboli pouť do  Mekky je jednou z pěti základních povinností každého muslima. V Mekce musí obejít sedmkrát Ka´bu (stavbu uprostřed Velké mešity, ve které se nachází velký Černý kámen), postát na planině Arafát a kamenovat satana.

Reklama

Výběr článků

Načítám