Hlavní obsah

Ukrajina vstoupí do NATO a Rusku po tom nic není, prohlásil Stoltenberg. Všichni prý souhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny členské státy NATO souhlasí s tím, že Rusku do přístupových rozhovorů s Ukrajinou nic není a v Alianci ji chtějí, prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Všichni členové Severoatlantické aliance se shodují, že Moskva nemá právo veta v případě rozšiřování NATO,“ prohlásil generální tajemník NATO.

Podle agentury Reuters se navíc členské země shodují v tom, že by Ukrajina, která se nyní brání ruské agresi, měla v budoucnu Alianci rozšířit.

K případnému přijetí Ukrajiny do NATO se ve čtvrtek patrně v souvislosti s výrokem Stoltenberga vyjádřila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Řekla, že dveře do NATO jsou zájemcům o členství otevřené, nelze ale jednat o přijetí zemí, které jsou ve válce.

Ukrajinu v NATO odsouhlasil už summit v Bukurešti

Na tom, že Ukrajina se stane členskou zemí Aliance, se shodl už summit organizace v Bukurešti v roce 2008. Další přístup NATO k bránící se zemi, která už o vstup loni v září formálně požádala, bude klíčovým tématem červencového aliančního summitu v litevském Vilniusu.

NATO pošle do Kosova dalších 700 vojáků

Zahraniční

Už se to nesmí opakovat

Generální tajemník NATO ve čtvrtek rovněž dodal, že až válka skončí, je potřeba zajistit, aby „se podobná ruská agrese již neopakovala“.

Hlavními tématy neformálního jednání ministrů zahraničí NATO jsou právě válka na Ukrajině, kolektivní obrana Aliance a finanční prostředky pro její zajištění a Čína, uvedl již dříve Stoltenberg,

Do NATO v dubnu vstoupilo Finsko, očekává se vstup Švédska. Ten zatím neschválilo Turecko a ani Maďarsko. Stoltenberg se do Turecka chystá, chce přesvědčit prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že členství Švédska v Alianci je v zájmu všech.

Čeští vojáci na cvičení NATO na Sardinii skákali z transportního letadla, Novinky byly u toho

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám