Hlavní obsah

Srílanský prezident Vikremesinghe vyhlásil výjimečný stav

kolombo

Úřadující prezident Srí Lanky, dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe, vyhlásil v zemi výjimečný stav, uvedla v pondělí agentura Reuters. Vedení země krachující země, jejíž prezident utekl, chce s jeho pomocí zvládnout protesty občanů

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Sílanský premiér Ranil Vickremesingh

Článek

„Je to účelné v zájmu veřejné bezpečnosti, ochrany veřejného pořádku a udržení zásobování a služeb nezbytných pro život společenství,“ uvedla vláda v oznámení o vyhlášení nouzového stavu.

Vikremesinghe už výjimečný stav vyhlásil minulý týden, kdy už uváděl, že je úřadujícím prezidentem, protože zvolený Gotabaja Radžapaksa utekl. V té době však ještě nebyl parlamentu doručen rezignační dopis od Radžapaksy.

Srílanský prezident utekl ze zplundrované země, uprchl i jeho bratr

Svět

Radžapaksa uprchl, když 7. července vyšly do ulic statisíce lidí a obsadili jeho rezidenci. Vojenským letadlem odletěl na Maledivy a z nich do Singapuru, odkud poslala rezignační e-mail.

Uprchlý srílanský prezident Radžapaksa rezignoval. Přes e-mail

Svět

Demonstranti však požadují i odchod Vikremesingha, kterého do funkce letos po propuknutí protestů na jaře jmenoval právě Radžapaksa. V půlce minulého týdne obsadili protestující i sídlo jeho úřadu.

Na Srí Lance vyhlásili výjimečný stav

Svět

Vikremesinghe je od pátku úřadujícím prezidentem a tuto funkci má vykonávat do zvolení nové hlavy státu, což má parlament na programu ve středu.

Protesty vznikly kvůli nedostatku energie i potravin. Státní pokladna je prázdná a země, které nesplácí půjčky, nemá peníze na nákup ropy. Soukromá doprava je zakázána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám