Hlavní obsah

Špičky barmské junty vyměnily uniformu za oblek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Náčelník barmského generálního štábu a faktický vládce země Than Šwei a 22 členů jeho vlády v pondělí vystoupili z armády. Podle středečního vydání britského deníku The Guardian tak učinili proto, aby mohli ve volbách kandidovat jako civilisté a ve skutečnosti tak prodloužili neomezenou vojenskou moc v zemi.

Článek

Datum prvních voleb za poslední dvě desetiletí zatím nebylo stanoveno. Očekává se však, že se uskuteční v říjnu nebo listopadu. Hlasováním vstoupí v platnost nová ústava, podle níž bude legislativu tvořit 330 volených civilistů a 110 armádních představitelů.

Podle Guardianu si Šwei nadále udržuje kontrolu nad armádou i ministerstvy a pravděpodobně tomu tak bude i v budoucnu. „Budou nosit místo uniforem obleky, ale to je jen první fáze proměny vojenské diktatury v diktaturu civilní,“ uvedl ředitel barmského centra ve Velké Británii Mark Farmaner.

O účast ve volbách požádaly více než dvě desítky stran, povolení zatím dostalo jen pět z nich. Většina je úzce spojena s vládnoucím režimem. Hlavní opoziční strana, Národní liga pro demokracii (NLD), oznámila, že se voleb nezúčastní, protože jí úřady kladou za podmínku vyloučení vězněné šéfky Do Aun Schan Su Ťij.

NLD zvítězila v posledních parlamentních volbách v květnu 1990 s 80 procenty hlasů. Junta ale odmítla vládu opozici předat, což vyvolalo protesty, které armáda potlačila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám