Hlavní obsah

Španělsko vrátilo do Maroka migranty, kteří překonali hraniční plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská policie vrátila ve čtvrtek do Maroka 116 migrantů, kterým se ve středu podařilo překonat bezpečnostní bariéru mezi Marokem a Ceutou, španělskou enklávou na severu Afriky. Informoval o tom deník La Vanguardia s odvoláním na španělské ministerstvo vnitra. Rabat s převzetím běženců souhlasil už ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes sto migrantů proniklo z Maroka do španělské CeutyVideo: Reuters

 
Článek

Do Marockého království byli navráceni postupně ve skupinkách po deseti na základě dohody, kterou Španělsko s Marokem uzavřelo v roce 1992.

Bariéru se pokusilo překonat ve středu kolem deváté ráno asi 300 migrantů. Někteří plot přelézali, další se v něm pokoušeli prostříhat díry. Na španělské gardisty střežící hranici házeli exkrementy i nehašené vápno a lili na ně kyselinu z akumulátorů, přičemž jich sedm zranili. [celá zpráva]

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Migranti, kteří překonali ve středu plot na hranicích Ceuty s Marokem.

Většině se ale přejít nepodařilo, i když se dvojitý šest metrů vysoký plot zakončený žiletkovým drátem pokusili překonat v době muslimského svátku oběti, kdy byla hranice na marocké straně slaběji střežena.

Překonat bariéru se pokusili poblíž místa, kde se přes ni v červenci dostalo přes 600 migrantů.

Foto: ČTK/AP

Kladivo, kleště, bota a krvavé stopy na místě, kde migranti překonali plot.

Španělské ministerstvo vnitra už po červencovém incidentu španělskou posádku na místě posílilo o dvě desítky mužů, pět vozů a helikoptéru s nočním viděním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám