Hlavní obsah

Sobotka si pochvaloval šinkanzen. Rád by takové vlaky i v Česku

Právo, doh
Kjóto

Zatímco cesta vlakem mezi Prahou a Brnem trvá dvě a půl hodiny, cestující v japonském šinkanzenu urazí téměř dvojnásobnou vzdálenost mezi Tokiem a Kjótem za dobu o půl hodinu kratší. Rozdíl na vlastní kůži během oficiální návštěvy země vycházejícího slunce pocítil ve čtvrtek i premiér Bohuslav Sobotka, který si cestování legendárním japonským rychlovlakem nemohl vynachválit.

Foto: Martin Dohnal, Právo

Českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se jízda v šinkanzenu líbila.

Článek

„Doufám, že se Češi jednou také dočkají takového rychlého, tichého a pohodlného cestování vlakem,“ řekl premiér s tím, že nynější vláda už mimo jiné výrazně pokročila v jednání s Němci ohledně rychlého železničního spojení mezi Drážďany  a Prahou.

Obdobné spojení by podle něj mělo vzniknout nejen například i s Vídní a Berlínem, ale také mezi největšími českými městy. Tratě, po nichž by se vlaky proháněly rychlostí až 320 kilometrů v hodině jako zmíněné šinkanzeny, však zatím v Česku zůstávají hudbou budoucnosti.

Foto: Martin Dohnal, Právo

Šinkanzen

Japonci v Brně pomohou s výzkumem nádorů

Sobotka, který v úterý zahájil čtyřdenní návštěvu Japonska, se slavným rychlovlakem ve čtvrtek přemístil z Tokia do Kjóta. Právě tam bylo podepsáno memorandum, které dává základ spolupráci brněnských vědců a japonské firmy Shimadzu v oblasti lékařství.

Foto: Lucie Mikolášková, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka dostal v Japonsku darem svou karikaturu.

Zmíněný koncern patří ke světové špičce mezi výrobci analytických přístrojů – jeho zaměstnanec Koiči Tanaka v roce 2002 získal Nobelovu cenu za chemii a firma také kdysi jako první na světě uvedla na trh komerčně využívaný rentgen. Centrum klinického výzkumu při brněnské nemocnici u sv. Anny má už nyní k dispozici vzácný japonský přístroj pro hmotnostní spektrografii, na který dosáhlo díky evropským dotacím.

„Umí analyzovat růst tkáně do různé hloubky, tak jako málokterý přístroj na světě. Plánujeme s ním zkoumat například nádorové tkáně v mozku,“ řekl René Samek z brněnského centra, které bude s japonskou firmou spolupracovat i při analýze dalších nádorových onemocnění i změn v mozku při demenci či Alzheimerově chorobě.

Premiér v chrámu u čajového obřadu

Ve starobylém Kjótu, které bývalo metropolí ostrovního císařství, měl také český premiér poprvé možnost prohlédnout si některé z unikátních japonských památek.

Buddhističtí mniši jej provedli po středověkém chrámu Sadžúsangendó, který zdobí tisíc a jedna socha mnohoruké bohyně soucitu Kanon, starosta Kjóta jej pak uvítal v někdejším šógunském hradu Nidžó. Večer pak Sobotka při čajovém obřadu ochutnal vyhlášený zelený čaj matcha.

Foto: Martin Dohnal, Právo

Čajový obřad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám