Hlavní obsah

Slunce nad Saharou pomůže zásobovat elektřinou Evropu

Novinky, Tomáš Reiner
Mnichov

Konsorcium dvanácti evropských firem tento týden oznámilo dohodu o mamutím solárním projektu v saharské poušti a na Blízkém východě. Iniciativa Desertec Industrial (DII) má do roku 2050 zásobovat elektřinou z obnovitelných zdrojů Evropu a pokrýt z 15 procent její potřebu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mezi společnostmi, které přistoupily k dohodě o projektu za 400 miliard dolarů (okolo sedmi biliónů korun), jsou například Deutsche Bank, Siemens, RWE či E.On. Jejich konsorcium se sídlem v Mnichově doufá v první dodávky elektřiny do roku 2015.

Koncept DII byl představen v roce 2007. Počítá s výstavbou sítě solárních elektráren a přenosových soustav napříč severní Afrikou a Blízkým východem, což podle výkonného ředitele konsorcia Paula van Sona předpokládá intenzivní spolupráci mnoha stran a kultur.

V první fázi se bude budovat v poušti Sahara. Energii budou kumulovat parabolická zrcadla, která mají sluneční paprsky soustředit na nádrže s vodou. Ohřátá voda bude pohánět parní turbíny generující elektřinu 24 hodin denně. Do Evropy ji dopraví speciální kabely s malými ztrátami, část však budou čerpat i afričtí spotřebitelé.

Projekt DII není jediným svého druhu - podobný se připravuje například ve Španělsku -, je ale rozhodně největším. K projektu se podle serveru BBC hlásí stále další severoafrické země a podpořil ho jordánský princ Hassan či německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám