Hlavní obsah

Slavnostní zakončení olympiády v Tokiu

Tokio

V neděli končí v Tokiu 22. letní olympijské hry, ve 13:00 SELČ odstartoval slavnostní ceremoniál. Hry se konaly se za mimořádné situace, kvůli pandemii byly nejprve o rok odloženy a nakonec se musely konat bez diváků, protože se v Japonsku zhoršovala epidemická situace.

Živě: V Tokiu končí olympiáda, akci doprovázejí protestyVideo: Reuters/AP

 
Článek

Během slavnostního zakončení se očekávají také protesty. Tokijská olympiáda měla spoustu kritiků a proti jejímu pořádání byla i značná část obyvatel země vycházejícího slunce. Během olympijských her v zemi rostl počet nakažených a přibývalo prefektur, kde byl vyhlášen nouzový stav, demonstrace odpůrců však slábly.

Foto: Kantaro Komiya, ČTK/AP

Souběžně s ceremoniálem probíhají v Tokiu protesty.

„Ač v omezeném módu, tak to byly olympijské hry, a ve svém smyslu i krásné. Jsme rádi, že Japonci dokázali hry uspořádat, a ukázalo se, že to nebylo jednoduchý. Až oheň zhasne, tak si můžeme v klidu říct, že to byly dobré hry,” uvedl vedoucí české výpravy Martin Doktor.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Olympijský oheň při slavnostním ceremoniálu k zakončení 22. letních her v Tokiu

Pandemie v olympijském Tokiu výrazně nabírá na síle

Svět

Covidová olympiáda

Stanice BBC však připomíná, že 22. letní hry budou vždy vzpomínány jako covidová olympiáda. Zdůrazňuje přitom, že jde o první takto velkou akci od propuknutí pandemie a že vhledem ke všem problémům může být považováno za malý zázrak, že proběhly až do konce.

Politika a olympiáda: v Tokiu se řeší zkřížené ruce i odznáček s Maem

Zahraniční

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval i z pozice člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV) prohlásil, že se ukázalo jako správné, že se olympiáda konala: „Zachovala se kontinuita a sport pořád žije. Ukázali jsme, že obrovská akce, které se účastní 205 zemí, je schopná fungovat. Svět žil sedmnáct dnů olympiádou a spoustě lidí to zlepšilo náladu a dalo víru, že se z tohohle marasmu dřív nebo později dostaneme, byť to nebyla olympiáda, kterou známe. Ve světě plném strachu je ale potřeba udělat světlou tečku a za něčím jít. To jsme chtěli, aby olympiáda ukázala, a to se, myslím, podařilo.“

Český úspěch

Češi z Japonska vezou jedenáct medailí. Počet je stejný jako v roce 2012 v Londýně, ale tehdy bylo méně druhých míst.

O čtyři zlaté se postarali judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenisový pár deblistek Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková.

Čtyři stříbra přidali střelec David Kostelecký, kanoista Lukáš Rohan, tenistka Markéta Vondroušová a oštěpař Jakub Vadlejch.

Třikrát bronz zajistili šermíř Alexander Choupenitch, deblkanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf a oštěpař Vítězslav Veselý.

Česko má další dvě medaile. Oštěpem je vyházeli Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch

Domácí

Zisk jedenácti medailí předčil odhady šéfa české výpravy Martina Doktora. „Jak jste ze mě tahali před olympiádou tipy, tak je to lepší, než jsem pod tlakem a donucením tipl,” řekl novinářům. Tuší ale, že na nadcházejících olympijských hrách, třeba už za tři roky v Paříži, bude těžké počet medailí překonávat: „Budeme mít co dělat.” Ocenil výkony sportovců: „Chci se poklonit, protože v těch podmínkách, které nebyly pro všemožná opatření a omezení z hlediska bezpečnosti a navíc ještě covidová jednoduché... Smekám před nimi.”

Neudělali Čáslavské ostudu

Češi zasvětili hry sportovní gymnastce Věře Čáslavské, která na olympiádě v Tokiu v roce 1964 získala tři individuální zlaté medaile a stříbro s družstvem. „Když se před osmi lety rozhodlo, že hry uspořádá Tokio, tak Věrka už tehdy říkala, že olympiádu bude sledovat shora a bude nám fandit,” vzpomínal Kejval na Čáslavskou, které zesnula před pěti lety. „A myslím, že jsme neudělali ostudu a dopadlo všechno velmi dobře. Máme z toho radost,” dodal.

Skvrnou na účasti bylo šest pozitivních případů koronaviru z charterového letu, z toho čtyř sportovců. Část včetně plážové volejbalistky Markéty Nausch Slukové, se kvůli tomu nemohla her zúčastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám