Hlavní obsah

Severokorejský zběh má tělo zamořené parazity. Nejdelší červ měl 27 cm

Severokorejský voják, který v pondělí uprchl přes hranici do Jižní Koreje a byl přitom postřelen svými kolegy ve zbrani, má ve střevech neuvěřitelné množství parazitů. Uvedli to jihokorejští lékaři. Podle agentury Reuters zdravotní stav vojáka ukazuje na problémy s výživou a hygienou, s nimiž se izolovaná KLDR desítky let potýká.

Foto: , ČTK/AP

Strážní stanoviště jihokorejské armády na hranici se Severní Koreou. Ilustrační foto

Článek

Lékaři prohlásili, že pacient je ve stabilizovaném stavu, "obrovské množství červů" v jeho těle ale kontaminuje rány a jeho stav zhoršuje.

"Za 20 let lékařské praxe jsem nic takového neviděl," řekl jihokorejský lékař I Kuk-čong. Nejdelší červ, který byl vytažen ze střev Severokorejce, měřil 27 centimetrů.

Do lidského těla se mohou parazité dostat v kontaminovaném jídle, při štípnutí hmyzem nebo parazité pronikají skrz kůži. V případě severokorejského zběha je nejpravděpodobnější první verze, tvrdí experti.

Zdravotní problémy

V Severní Koreji se stále používají jako hnojivo lidské výkaly. Pokud je jimi hnojena zelenina, která se poté konzumuje bez tepelné úpravy, parazité se mohou dostat do úst a dále do trávícího traktu.

Zatímco někteří parazité nezpůsobují závažné problémy, jiní mohou ohrožovat život, uvedl podle zpravodajského serveru BBC News profesor Peter Preiser, který působí na univerzitě v Singapuru.

"Severní Korea je velmi chudá země a jako ostatní chudé země bojuje s vážnými zdravotními problémy," uvedl profesor Andrei Lankov z univerzity v jihokorejské metropoli Soulu.

Jak napsala agentura Reuters, obsah vojákova žaludku, v němž lékaři našli zrnka kukuřice, nemusí nutně odrážet stav výživy celé severokorejské populace. Ale vzhledem k jeho postavení vojáka, který byl přidělen k elitní pohraniční jednotce, lze předpokládat, že jeho výživa minimálně odpovídala stavu výživy průměrných Severokorejců.

Severokorejský zběh byl palbou svých kolegů zasažen nejméně pětkrát. Údajně chtěl přejet demilitarizované pásmo na hranici obou Korejí autem. Když dojel k průmyslové zóně, která je v pásmu, mělo auto poruchu. Muž z něj vystoupil a běžel dál na jih přes demilitarizované pásmo, přičemž Severokorejci na něj začali střílet. Uprchlík se ukryl za budovu na jihokorejské straně pásma a zkolaboval; jihokorejští vojáci ho našli pod listím. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám