Hlavní obsah

Severokorejský zběh schytal při útěku pět kulek, je v bezvědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský zběh, který v pondělí u vsi Pchanmundžom v ostře střežené demilitarizované zóně pod palbou utekl ze Severní Koreje do Jižní, byl podle sdělení jihokorejské armády zasažen nejméně pětkrát. Jihokorejci tvrdí, že jeho zdravotní stav je kritický, informoval server BBC.

Foto: , ČTK/AP

Strážní stanoviště jihokorejské armády na hranici se Severní Koreou

Článek

„Dozvěděli jsme se, že do dnešního rána nenabyl vědomí a nebyl schopen dýchat bez pomoci. Jeho život ale může být zachráněn,“ uvedl v úterý zástupce jihokorejské armády. Dodal, že lékaři zběhovi vyjmuli z těla pět kulek.

Voják utekl ze svého strážního postu. Podle jihokorejských úřadů nejprve ujížděl v autě, ale pak musel kvůli uvolněnému kolu vystoupit a utíkat.

Severokorejští vojáci na něj vypálili nejméně 40krát, vojákovi se přesto podařilo dostat se na jižní stranu demilitarizovaného pásma a skrýt se za budovu. Tam zkolaboval. Jihokorejští vojáci, kteří se za ním doplazili, ho našli ležet v listí. Severokorejec byl neozbrojený a na sobě měl uniformu pro vojíny. [celá zpráva]

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jihokorejští vojáci pozorně sledují procházejícího Severokorejce.

Poprvé v pásmu stříleli na Jih

Severní a Jižní Korea jsou fakticky stále ve válce, neboť mimořádně krvavý konflikt z počátku 50. let minulého století skončil pouhým příměřím. Ze Severu na Jih uprchne každoročně zhruba tisíc lidí. Většina ale volí cestu přes Čínu, jen málokdo si troufne a podaří se mu utéct přes hlídkami obestavěné demilitarizované pásmo.

Jihokorejský ministr obrany Song Young-moo v parlamentu řekl, že v pondělí to bylo vůbec poprvé, kdy severokorejští vojáci v pásmu stříleli na jižní stranu.

Voják je už třetím, který letos přeběhl z KLDR na jih, dva utekli v červnu. V předchozích pěti letech přitom přeběhli jen čtyři severokorejští vojáci, uvedla televize CNN.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Výběr článků

Načítám