Hlavní obsah

Severokorejci trpí hlady, vůdce Kim si užívá luxusních nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé živořící na přídělech potravin, takový je výsledek několik let trvající neúrody a živelních pohrom v Severní Koreji. Zdejšího diktátora Kim Čong-una a tamější vládnoucí elitu však hlad a těžký život v zemi netrápí. Pro ně není nic nedostupné, nic příliš drahé, píše server deníku The Sun.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jak a kde hromadí bohatství Kim Čong-un a jeho kamarádi, odhalily satelitní snímky. Sám diktátor vlastní po celé zemi 13 nemovitostí, pravidelně však užívá jen polovinu z nich.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejské město Wonsan

Jeho nejoblíbenějším místem je údajně rezidence poblíž přístavního města Wonsan na východním pobřeží Severní Koreje. Již před dvěma lety se objevily zprávy, že si Kim nechal postavit sídlo na jižním cípu poloostrova Hodo. Snímky z Google Maps odhalily jeho jachtu jménem Princess v hodnotě sedmi milionů eur.

„Některé zdroje tvrdí, že tento areál je primárním bydlištěm Kim Čong-una,“ tvrdí Michael Madden, americký expert na Severní Koreu. Oficiálně má vůdce bydlet v Pchjongjangu, ale většinu času tráví zde.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci v severokorejském Wonsanu.

Maden přirovnal Kimovu rezidenci ve Wonsanu k Mar-a-Lago amerického exprezidenta Donalda Trumpa na Floridě a označil ji za „jeden z jeho oblíbených domů“. Právě v rezidenci ve Wonsanu měl Kim hostit sportovce Dennise Rodmana.

Záhadné putování Kimových mercedesů do Severní Koreje

Svět

Kim si oblíbil Wonsan i kvůli tomu, že jeho poloha mu umožňuje snadno cestovat do jiných oblastí podél východního pobřeží nebo se rychle vrátit do Pchjongjangu ve svém soukromém vlaku, popřípadě po speciální dálnici určené výhradně pro jeho použití.

Foto: Profimedia.cz

Přístav v Severokorejském městě Wonsan.

Wonsan je u severokorejské elity oblíbené místo. Město je poseté vilami pro hosty, má soukromou pláž, basketbalové hřiště, soukromé vlakové nádraží, a dokonce vodní park.

Poblíž se nachází Wonsan-Kalma, zbrusu nový plážový resort v dubajském stylu sousedící s letištěm a čtyřkilometrovou pláží.

Kim Čong-un se ukázal v divadle se svou ženou

Svět

Severokorejskou elitu lze rozdělit na dva okruhy. Prvním je Kim Čong-un a jeho rodina, druhým jsou ti, kteří vydělávají peníze obchodní činností a na státních zakázkách, spravují a provozují velké obchodní korporace, které „technicky patří vládnoucí Korejské dělnické straně nebo Korejské lidové armádě,“ uvedl Maden.

Bohatí Severokorejci žijí v hlavním městě Pchjongjangu, především podél ulice Changkwang a v Taebodongu, což je místo u obrovského hotelu Ryugyong. „Severokorejské elity mají v Pchjongjangu několik obytných komplexů,“ říká Maden. „Jsou to domy, kde nechybí v obložení mramor, pravé perské koberce, designované vybavení, špičková elektronika a luxusní vozy. Mimochodem na počátku 21. století patřila Severní Korea k největším kupcům francouzského koňaku Hennesse,“ popisuje.

Pro severokorejskou elitu neplatí žádná omezení týkající se oblékání, jako je zákaz krátkých sukní či košil s krátkými rukávy. Bohatí nakupují u Prady či Chanelu, fitness studia navštěvují ve značkových teplácích od Adidasu či Nike.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám