Hlavní obsah

Korejský poloostrov je před válkou, varovala KLDR

– PCHJONGJANG

Severní Korea v neděli varovala, že vzhledem k horšícím se vztahům s Jižní Koreou se Korejský poloostrov ocitl na pokraji války. Varování Pchjongjangu zaznělo dva dny poté, co odstoupil od všech dohod uzavřených se svým sousedem.

Článek

"Politika konfrontace s KLDR prosazovaná Jižní Koreou je... očividnou příčinou možných vojenských konfliktů a války mezi Severem a Jihem," píše se podle oficiální severokorejské agentury KCNA v komentáři listu severokorejské komunistické strany. "V Koreji za stavu příměří znamená konfrontace zvýšení napětí, které by mohlo vyústit v nekontrolovatelný a nevyhnutelný vojenský konflikt a válku."

Podle většiny analytiků je cílem této verbální salvy dosáhnut změny politiky tvrdé linie uplatňované jihokorejským prezidentem a upoutat pozornost nového šéfa Bílého domu Baracka Obamy.

KLDR v pátek oznámila , že odstupuje od veškerých politických a vojenských smluv, které má se svým jižním sousedem. Jižní Korea prý vůči komunistickému severu chová nepřátelské úmysly.

Vzájemné vztahy obou Korejí jsou napjatější po nástupu jihokorejského prezidenta Lee Mjung-baka. Ten při příchodu do funkce loni v únoru mimo jiné slíbil zastavení bezpodmínečné ekonomické pomoci komunistickému Severu.
Oba státy jsou de facto ve válečném stavu. Korejská válka skončila v roce 1953 příměřím, nikoliv mírovou dohodou. Poloostrov zůstává rozdělen demilitarizovaným pásmem, které na obou stranách hlídají tisíce vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám