Hlavní obsah

KLDR zrušila všechny smlouvy s Jižní Koreou

– PCHJONGJANG/SOUL
Novinky, rei

Severní Korea v pátek oznámila, že odstupuje od veškerých politických a vojenských smluv, které má se svým jižním sousedem. Jižní Korea prý vůči komunistickému severu chová nepřátelské úmysly.

Článek

Podle vyjádření severokorejských úřadů přivedla Jižní Korea vzájemné vztahy na pokraj války. Soul v reakci uvedl, že kroku Pchjongjangu lituje. Jedna ze smluv, od nichž KLDR odstupuje, je o hranici ve Žlutém moři.

Vzájemné vztahy obou Korejí jsou napjatější po nástupu jihokorejského prezidenta Lee Mjung-baka. Ten při příchodu do funkce loni v únoru mimo jiné slíbil zastavení bezpodmínečné ekonomické pomoci komunistickému Severu.

Podle pozorovatelů se KLDR tímto krokem snaží připravit silnější pozici pro vyjednávání s administrativou nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Černější scénáře však nevylučují ani vojenský střet.

Oba státy jsou de facto ve válečném stavu. Korejská válka skončila v roce 1953 příměřím, nikoliv mírovou dohodou. Poloostrov zůstává rozdělen demilitarizovaným pásmem, které na obou stranách hlídají tisíce vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám